Calendarul zilei de 1 septembrie

În anul 1944 a încetat din viață Liviu Rebreanu, prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române. Este autorul primului roman obiectiv din literatura română, „Ion”, și al primului roman de analiză psihologică din proza românească, „Pădurea spânzuraților”.

1870: Are loc bătălia decisivă a războiului franco-prusac, Bătălia de la Sedan, care s-a terminat cu victoria decisivă a Prusiei.
1912: La București, în sala „Eforie”, a avut loc premiera filmului „Războiul Independenței”. A rulat timp de o lună, record pentru acea vreme. Filmul a fost prezentat apoi în Transilvania, la Viena și Budapesta.
1914: Orașului rusesc St. Petersburg i-a fost schimbat numele în Petrograd.
1920: Monumentul Fântâna Timpului, în cinstea a 100 de ani de pace între Statele Unite și Regatul Unit, a intrat în funcțiune la Chicago.
1923: Un cutremur a devastat Tokio și Yokohama, omorând aproape 100 000 de oameni (Marele cutremur Kanto).
1939: Germania nazistă a invadat Polonia, declanșând al Doilea Război Mondial.
1939: Adolf Hitler semnează ordinul de începere a eutanasierii sistematice a bolnavilor mintali și a persoanelor cu dizabilități.
1955: A fost înființată Filarmonica de Stat din Cluj.
1959: Au fost restabilite relațiile diplomatice dintre România și Japonia întrerupte la 31 octombrie 1944, după ce România se alăturase coaliției antihitleriste.
1963: A luat ființă prima unitate specializată în domeniul informaticii și automatizării a Armatei române.
1983: Uniunea Sovietică a doborât avionul de pasageri KAL-007 aparținând liniei sud coreene. Va recunoaște la 6 septembrie, declarând că piloții nu au știut că era un avion civil atunci când a încălcat spațiul aerian sovietic.
2001: Ceremonie în cadrul căreia România a preluat, pentru doi ani, președinția Comitetului de Coordonare (CC) al Reuniunii Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM) și a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forței Multinaționale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE). (Plovdiv, Bulgaria)
2004: Începe criza ostaticilor de la școala din orașul rusesc Beslan, când un grup înarmat de teroriști au luat ostatici sute de elevi și profesori.