În baza informațiilor proprii gestionate la nivelul Gărzii Forestiere Suceava, după verificări ample privind trasabilitatea materialelor lemnoase care au demarat în luna septembrie 2023, în perioada 28.05.2024 – 14.06.2024, Garda Forestieră Suceava, în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. – Inspectoratul Județean de Poliție Suceava a efectuat un control de specialitate la un operator economic, cu puncte de lucru situate pe raza orașului Broșteni și comunei Dorna Candrenilor, județul Suceava.
Operatorul economic desfășoară activități de prelucrare primară a lemnului rotund și comercializare materiale lemnoase. În urma verificărilor, s-a constatat că în perioada 13.06.2022 – 28.05.2024, în vederea acoperirii provenienței ilegale a materialelor lemnoase achiziționate în punctele de lucru a simulat un număr de 279 achiziții de materiale lemnoase din spațiul intracomunitar – țara de proveniență fiind Ungaria. În acest sens operatorul economic a operat fictiv în SUMAL 2.0 intrări de materiale lemnoase, fără ca acestea să ajungă și fizic în depozit.
Pentru a crea aparența de legalitate și operarea în SUMAL 2.0 a documentelor intarcomunitare justificative, operatorul economic a operat în SUMAL 2.0 fictiv, contrar realității, la rubrica specifică „Documente intracomunitare”, un număr de 279 scrisori de trăsură – CMR-uri având ca expeditori doi operatori economici din Ungaria.
Cu proveniența astfel creată, operatorul economic a procedat la expedierea din cele două depozite materiale lemnoase ce totalizează 13409,66 mc.
Pentru materialul lemnos expediat fără proveniență legală, echipa de control a aplicat 5 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală 113000 lei, iar ca măsură complementară, a fost confiscată valoric cantitatea totală de 13409,66 mc materiale lemnoase, cu o valoare de 4.020.255 lei echivalentul a 800.000 euro. Totodată, pentru utilizarea aplicațiilor SUMAL 2.0 contrar metodologiei în vigoare, Garda Forestieră Suceava va propune la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură – serviciul responsabil cu funcționarea și administrarea sistemului SUMAL 2.0, suspendarea drepturilor de acces la SUMAL 2.0 pentru operatorul economic implicat.
Acțiunea de control a fost efectuată în colaborare cu lucrătorii specializați pe linia combaterii delictelor silvice din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. – Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, instituție care desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal pentru fapte de natură penală. La instrumentarea cazului a fost solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Serviciul SUMAL și a Unităților Administrativ Teritoriale din raza de activitate a entităților verificate, instituții cărora Garda Forestieră le mulțumește pe această cale pentru sprijinul acordat.
Garda Forestieră Suceava va continua verificările privind trasabilitatea materialelor lemnoase comercializate de către operatorul economic în cauză.