În fiecare an, în data de 17 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Prematurului. Prematurul este nou-născutul cu vârsta gestațională mai mică de 37 de săptămâni, cu greutatea mai mică de 2500 grame. Cu toate progresele înregistrate în neonatologie şi obstetrică, prematuritatea este încă principala cauză de morbiditate şi mortalitate neonatală. În ultimele decade a crescut numărul naşterilor premature pe de o parte şi ca urmare a progreselor medicale în depistarea semnelor de suferinţă fetală, care antrenează travaliul prematur indus. Şansa de supravieţuire a unui nou născut prematur este mult mai mare în zilele noastre prin progresele realizate în secţiile de terapie intensivă neonatală.
În copilărie şi în perioada de adult, foştii nou născuţi prematuri prezintă risc de a dezvolta: astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecţii virale şi bacteriene.
„Prin celebrarea acestei zile se doreşte creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implica naşterea prematură. Scopul este de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri, care ar putea duce la naşteri premature şi determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii.
Complicaţiile care apar la copilul prematur sunt principala cauză a mortalităţii copiilor sub 5 ani.
În Maternitatea Suceava în 2022, până acum, s-au născut 221 de prematuri spre deosebire de anul 2021 şi 2020 când au fost peste 300. Maternitatea Suceava este Maternitate de grad 3 care îngrijeşte prematurii cu vârste de gestaţie de la 24 de săptămâni şi greutăţi de la 500 de grame şi deţine aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii”, a spus dr. Dana Murariu, şefa Secţiei Neonatologie a Spitalului Judeţean Suceava.