3 efecte negative ale stresului și cum le combați

Stresul este parte integrantă a vieții. El te face mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău, te menține concentrat, îți dă puterea de a duce lucrurile la capăt mai repede și mai bine. În general, perioadele de îngrijorare și neliniște sunt trecătoare. Dacă, însă, ele persistă și se adâncesc, organismul reacționează fizic, mintal și emoțional la tensiunea prelungită, cu manifestări care pot indica instalarea stresului cronic.

Efectele negative ale stresului sunt diverse, de la caz la caz. Iată câteva dintre ele și ce măsuri poți lua împotriva lor.

1. Scăderea imunității

Stresul îndelungat scade capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor. Persoanele cu sistem imunitar slăbit se confruntă cu stări de somnolență și oboseală permanentă, lipsă de energie și slăbiciune. Contractează frecvent boli infecțioase care recidivează și starea generală de sănătate lasă de dorit.

Cum îți poți crește imunitatea?

Exercițiile fizice, mișcarea în aer liber, râsul și buna dispoziție produc endorfine, substanțe care influențează benefic sistemul imunitar. Deficiențele de vitamine și minerale cu rol în păstrarea imunității pot fi corectate prin folosirea suplimentelor de genul Molekin Imuno, care conțin vitaminele C, D și zinc.

Somnul profund și suficient ajută organismul să producă celulele albe, care au un rol major în păstrarea imunității. Poți consuma mai multe legume și fructe bogate în substanțe nutritive, reducând și consumul de alcool pentru o mai bună absorbție a vitaminelor și mineralelor.

Este cunoscut faptul că yoga, meditația și exercițiile de relaxare destind organismul, pun ordine în gânduri, calmează și liniștesc. Le poți alege pe cele mai potrivite pentru stilul tău de viață și este recomandat să le practici zilnic.

2. Lipsa apetitului sexual

Stresul are un efect nefast și asupra libidoului, care scade constant, ducând la o viață sexuală nemulțumitoare. Din nefericire, multe persoane stresate recurg la alcool, fumat, medicamente sau substanțe interzise pentru a pune capăt stresului, reducând, astfel, șansa de a avea o viață sexuală sănătoasă.

Cum poți redobândi dorința sexuală?

Sportul și exercițiile fizice dinamice sunt de ajutor și în acest caz. Alături de acestea, renunțarea la vicii, adoptarea unui stil de viață activ și sănătos și sprijinul din partea partenerului de viață sunt tot atâtea elemente care pot avea un efect benefic. Suplimentele naturale din plante, ca Maraton forte, ajută la recâștigarea libidoului și sunt tonice pentru activitatea sexuală. 

Comunicarea cu partenerul de viață este extrem de importantă. Psihoterapia afectivă poate interveni acolo unde dialogul între parteneri este deficitar, iar ședințele de consiliere pot fi de un real folos.

3. Singurătate și autoizolare

Sentimentul de singurătate poate apărea, cu totul temporar, atunci când au loc schimbări în cadrul social în care activăm, însă autoizolarea și căutarea cu orice preț a singurătății sunt schimbări de comportament care ar trebui luate în serios. Pe lângă faptul că izolarea autoimpusă este primul pas spre depresie, singurătatea este și un element de risc pentru problemele de sănătate.

Cum să eviți singurătatea?

Pentru a reuși să înlături sentimentele de singurătate, este necesar să ai o gândire optimistă și o perspectivă cât mai luminoasă asupra lumii din jurul tău. Petrecerea timpului la soare, în natură, crește nivelul de serotonină din organism și înlătură neliniștile. Este recomandat să te concentrezi doar pe lucrurile asupra cărora ai control și pe care le poți schimba, ca să eviți sentimentele de nefericire și izolare. 

Poți combate singurătatea și prin adoptarea unui animal de companie care, potrivit psihologilor, are un efect benefic asupra sănătății și te poate face să te simți mai împlinit. 

Stresul este o componentă a vieții noastre de zi cu zi. Dacă nu este gestionat corect și la timp, poate deveni un factor destabilizator, periculos pentru sănătate. Există, însă, metode eficiente de eliminare a tensiunii prelungite, pe care le poți aplica ușor și care îți pot readuce echilibrul necesar.

Sursa foto: Shutterstock