Există diferite tipuri de dovleci comestibili, cum ar fi dovleacul plăcintar sau dovleacul de vară – care se împarte, la rândul său, în mai multe soiuri: dovleac galben, dovleac verde-închis (cunoscut drept zucchini) și cel verde deschis. Indiferent de tipul lor, aceștia au diferite proprietăți benefice organismului, de aceea sunt recomandați spre consum, mai ales că sunt celebri datorită indicelui caloric scăzut. În ceea ce privește beneficiile pe care le aduce consumul acestora organismului, de menționat este faptul că sunt o sursă importantă de caroten, vitamina C, acid folic și potasiu.
Iar dacă nu te-au convins numeroasele beneficii ale acestui aliment, atunci fără îndoială te va convinge gustul acestuia. De aceea, îți oferim 3 rețete delicioase pe care trebuie neapărat să le încerci.
1. Supă de dovleac
Supa crema dovleac este extrem de simplu de gătit, absolut apetisantă și consistentă. Pentru aceasta, ai nevoie de:
- 1 dovleac plăcintar;
- ulei de măsline;
- 1 ceapă;
- 1-2 morcovi;
- 150 de ml de smântână de gătit;
- sare, piper după gust.
Taie în cubulețe dovleacul, morcovii, decojește ceapa și pune-le la fiert, în apă cu sare și piper. Odată ce fierb și devin moi, oprește focul. Adaugă într-un blender legumele și apa în care au fiert acestea și mixează-le până obții consistența unei creme. Pune supa într-o oală, pornește flacăra la foc mic, adaugă sare, piper după gust și smântâna de gătit. Amestecă bine, iar după ce încorporezi cu grijă smântâna de gătit, supa cremă este gata de savurat.
2. Dovlecel pane
Rețeta de dovlecel pane este una dintre cele mai simple rețete. Este, de asemenea, gustoasă și consistentă. Ai nevoie de:
- 1-2 dovlecei (în funcție de mărimea acestora și de cantitatea pe care vrei să o prepari);
- făină;
- 1-2 ouă;
- ulei;
- sare, piper după gust.
Mai întâi, spală dovleceii și taie-i în rondele subțiri. Presară-i cu sare, pune-i într-o strecurătoare și lasă-i măcar 10 minute să se scurgă. Între timp, bate ouăle cu sare și piper ca pentru omletă și, separat, în alt vas, pune făina. Într-o tigaie, încinge uleiul. Trece fiecare bucată de dovlecel prin ou, apoi prin făină și din nou prin ou și prăjește-le în tigaie pe ambele părți. O alternativă mai sănătoasă poate fi la cuptor – încălzește cuptorul la 170 de grade și, după ce ai trecut fiecare dovlecei prin ou și prin făină, așază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă-i la cuptor în jur de 20-25 de minute. Poți servi dovleceii pane simpli, dar și cu diferite sosuri, precum un sos din usturoi, iaurt grecesc și zeamă de lămâie.
3. Paste cu dovlecei și gorgonzola
Dacă îți plac pastele, atunci rețeta aceasta este perfectă pentru tine. Pentru a o prepara, îți trebuie:
- 250 grame de paste;
- 1 cutie de smântână de gătit;
- 1 zucchini;
- gorgonzola;
- parmezan;
- sare, piper alb.
Pune la fiert pastele, în apă cu sare. Între timp, feliază în rondele dovlecelul și prăjește-l pe ambele părți, în câteva picături de ulei de măsline. Scoate-l pe o farfurie, apoi apucă-te de sos: într-o oală, pune smântâna de gătit la foc mic și adaugă bucăți de gorgonzola, după gust. Pune piper alb, sare, adaugă parmezanul și lasă brânza să se topească. Scurge pastele și adaugă-le în oala cu sos. Lasă-le pe foc atât cât să amesteci pastele cu sosul. Apoi, pune pastele într-o farfurie, adaugă extra parmezan, dovlecelul rumenit deasupra și ești gata să savurezi una dintre cele mai bune combinații.
Așadar, dovlecelul este un aliment versatil și poate fi regăsit în diverse combinații. Important e să-ți lași imaginația culinară să zburde, să fii dispus să încerci felurite rețete și să te lași convins de gustul acestei legume care este extrem de ușor de preparat, are diverse beneficii și te poate surprinde în mod plăcut atât prin textura sa, cât și prin aromă.
Sursa foto: pexels.com