5 criterii esențiale pentru o cultură de rapiță cu randament crescut

Rapița reprezintă o plantă cu mare potențial pentru fermierii din România. Aceasta este folosită cu precădere în industria biodiesel, dar și ca ulei pentru hrană sau nutreț pentru animale. Totuși, pentru a avea o cultură de rapiță calitativă și cantitativă, este important ca fiecare fermier să aibă în vedere particularitățile acestei plante.

Hibrizii folosiți, tehnologia de cultivare, precum și măsurile luate pentru a preveni bolile și dăunătorii sunt câteva dintre criteriile esențiale pentru o cultură de rapiță sănătoasă. Iată care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când înființezi o cultură de rapiță:

Soiul de rapiță folosit

Există mai multe tipuri de rapiță. Însă, în țara noastră, fermierii preferă să aleagă hibrizii de rapiță în detrimentul soiurilor tradiționale. Motivele pentru care hibrizii de rapiță sunt mai avantajoși se referă la toleranța ridicată la secetă, precum și la faptul că aceștia au o mai mare capacitate de a absorbi și utiliza substanțele nutritive.

Totodată, hibrizii de rapiță sunt adaptați la condițiile de climă din România și pot produce o recoltă bogată. Este important să alegi hibrizi cu rezistență crescută la boli și la factorii de mediu, indiferent că e vorba de iernat, arșiță sau secetă.

Condiții de cultivare și recoltare

Rapița se dezvoltă bine în zonele cu climă temperată, precum zonele de câmpie și silvostepă din România. Solul trebuie să fie aluvial și reavăn, bogat în humus și calcar, cu un pH de 6-7. Trebuie evitat solul bolovănos sau tasat. Pentru ca semințele să germineze, este nevoie de o temperatură de peste 6 grade Celsius. Rapița de toamnă este ideală pentru condițiile climatice din România și trebuie cultivată în prima parte a lunii septembrie.

Un alt aspect esențial este reprezentat de momentul cand se recolteaza rapita. De exemplu, umiditatea semințelor trebuie să fie sub 16%, iar recoltarea nu trebuie făcută în perioada de arșiță maximă. După recoltare, semințele trebuie curățate și depozitate corespunzător.

Pregătirea terenului

Terenul pentru cultura de rapiță trebuie arat la adâncimea potrivită, în funcție de cultura premergătoare. Apoi se pregătește patul germinativ și se folosește tăvălugul înainte sau după semănat. Solul trebuie fertilizat cu o cantitate mare de fosfor înainte de semănat. Alți fertilizanți folosiți sunt azotul, sulful și potasiul.

În ceea ce privește irigarea, ea trebuie aplicată imediat după semănat. În zonele cu sol nisipos și temperaturi ridicate se aplică o udare de completare. Trebuie evitată irigarea în exces pentru a nu compromite producția de rapiță.

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

Combaterea bolilor și a dăunătorilor reprezintă un aspect esențial pentru o cultură de rapiță sănătoasă, cu un randament ridicat. În acest sens se folosesc fungicide sistemice și insecticide de calitate. Trebuie să fii foarte atent la simptomele provocate de sclerotonina la rapita deoarece această boală se răspândește rapid primăvara.

Ține cont de factorii care provoacă apariția sclerotoninei și aplică tratamentele necesare la momentele optime. Alte modalități prin care poți combate bolile și dăunătorii la rapiță sunt rotația culturii și folosirea regulatorilor de creștere. Aceștia cresc rezistența rapiței la ger și limitează căderea plantelor.

Semințele folosite

Așa cum am menționat mai sus, semințele hibrid sunt folosite cu precădere la noi în țară datorită faptului că au o rezistență ridicată. Acestea trebuie să aibă o puritate minimă de 98%. Pentru a avea siguranța că producția de rapiță va avea randament crescut, este necesar ca semințele să fie tratate cu produse pentru protecția plantelor omologate. De regulă, vei avea nevoie între 3 și 5 kg de semințe de rapiță la hectar.

Așadar, cultura de rapiță este una dintre cele mai profitabile și avantajoase culturi de la noi din țară. Pentru a avea siguranța că vei obține o recoltă sănătoasă și bogată, ține cont de momentul optim pentru semanare și recoltare, de zona de cultivare și de solul potrivit. Totodată, ia din timp măsurile necesare pentru a preveni bolile și dăunătorii.

 

Sursă foto: Shutterstock