5 sfaturi despre cum să te pregătești pentru drumețiile la altitudini mari

Vacanțele la munte îți oferă oportunitatea de a beneficia de mai multe facilități: relaxare, culturalizare (experimentezi tradițiile și obiceiurile locale, vizitezi atracții turistice), practicarea diverselor activități în aer liber (trasee montane, camping, sporturi de iarnă, ciclism) și conectarea cu natura (inspiri aerul curat de munte).

Drumețiile la altitudini mari reprezintă o experiență unică, însă pot fi periculoase dacă nu cunoști anumite aspecte esențiale legate de menținerea sănătății corpului tău. Iată 5 sfaturi care îți pot fi utile. 

Odihnește-te în mod corespunzător

În zonele cu altitudini mari ritmul respirației se destabilizează din cauza modificărilor de presiune a aerului și scăderii nivelului de oxigen. Acești factori negativi pot declanșa episoade de apnee in somn

Atunci când te afli într-o zonă cu altitudini mari, iar corpul tău nu este antrenat pentru un astfel de mediu, ai grijă să-ți creezi o rutină de odihnă corespunzătoare. Dacă nu dormi bine cu o seară înainte de a pleca într-o drumeție, încearcă pe cât posibil să limitezi traseul gândit inițial. 

Așadar, evită consumul de alcool înainte de culcare și adoptă o poziție optimă de somn (dormitul pe o parte menține căile respiratorii deschise). De asemenea, poți lua cu tine un umidificator de cameră pentru a echilibra nivelul umidității din încăperea unde te odihnești.

Ia anumite suplimente alimentare  

Călătoriile la altitudini mari pot afecta sănătatea corpului. Schimbările de presiune atmosferică, scăderea temperaturilor și a umidității pot irita căile respiratorii, provocând congestie nazală.

În cadrul listei de lucruri necesare pe care ar trebui să le ai cu tine într-o astfel de vacanță se află și suplimentele alimentare. Acestea te pot ajuta să ameliorezi congestia nazală și să diminuezi problemele de odihnă. Printre acestea se numără și SinuStop

Hidratează-te în mod corespunzător

Hidratarea este esențială indiferent de zona în care te afli, însă, la altitudini mari necesitatea crește în mod substanțial. Într-un astfel de mediu corpul tău pierde o cantitate mare de apă și se poate deshidrata foarte rapid. Așadar, în funcție de nivelul activităților pe care le practici, consumă în jur de 3-4 litri de apă pe zi.

De asemenea, atunci când transpiri în mod excesiv, corpul tău pierde și din cantitatea de minerale. Pentru a le înlocui, consumă băuturi izotonice care conțin electroliți (sodiu, potasiu și magneziu).

Creează o alimentație bogată în alimente nutritive

În cadrul drumețiilor, alimentația este esențială pentru menținerea sănătății corpului. Pentru a face un traseu montan aflat la o altitudine mare trebuie să consumi alimente nutritive care să-ți ofere energie și hidratare.

Așadar, mănâncă alimente bogate in carbohidrați (ovăz, cartofi dulci, fasole, linte), proteine (pește, piept de pui, ouă, iaurt grecesc), grăsimi sănătoase (migdale, nuci, semințe de chia), alimente bogate în fier (spanac, tofu), gustări energice (batoane proteice, biscuiți integrali, ciocolată neagră), fructe și legume proaspete (căpșuni, portocale, ardei gras, brocoli).

Efectuează pauze dese de odihnă în timpul drumețiilor

În timpul traseelor montane, pauzele de odihnă sunt cruciale, deoarece corpul tău trebuie să se aclimatizeze atunci când este la altitudini mari. Prin intermediul pauzelor regulate previi oboseala excesivă, îți adaptezi corpul la nivelul redus de oxigen și dispui de timpul necesar pentru a te hidrata corespunzător.

De asemenea, pauzele de odihnă din timpul traseelor montane pot îmbunătăți experiența vacanței. Pe această cale, ai oportunitatea de a vizualiza peisaje frumoase din natură care te ajută să te recuperezi din punct de vedere mental, nu doar fizic.

În concluzie, vacanțele în zone cu altitudini mari pot fi plăcute și sigure pentru sănătatea corpului tău dacă ai în vedere anumite aspecte. Când pleci într-o astfel de vacanță, aplică sfaturile din acest articol, care te pot ajuta să te pregătești în mod eficient.

Sursă foto: Freepik