A început a 35-a ediție a unui longeviv festival de folclor din Bucovina

A 35-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” a debutat vineri, 19 iulie, a.c., în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Evenimentul reunește artiști din România, Polonia, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina și se desfășoară între 19 și 21 iulie 2024. Peste 300 de participanți au luat parte la parada portului popular, iar mii de spectatori i-au admirat, filmat și aplaudat de pe margine. 

Alaiul a pornit din zona stadionului din Câmpulung Moldovenesc, având în frunte mai mulți buciumași din zona de munte a județului, urmați de crescătorii de câini ciobănești de Bucovina, crescătorii de cai, după care rând pe rând, prin fața câmpulungenilor și turiștilor au trecut în paradă toate formațiile din județul Suceava și din cele patru țări care participă la festival.

Punctul final al paradei a fost centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, acolo unde formațiile participate au fost întâmpinate de primarul Mihăiță Negură, președintele consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul Angelica Fădor și primari din județ.

A urmat apoi deschiderea oficială a festivalului, primarul Mihăiță Negură mulțumindu-le tuturor pentru prezența în număr mare la ediția de anul acesta a festivalului.

„Sunt încurajat de generația tânără, care va duce mai departe tradițiile și obiceiurile bucovinene. Vă mulțumesc dragi bucvineni vă mulțumesc tuturor celor care ați poposit și poposiți în urmptarele 3 zile la Câmpulung Moldovenesc. Veți gusta din cea mai frumoasă sau cel mai bun gust de tradiții și obiceiuri. Iată-ne la a 35-a ediție a festivaluylui Internațional Întâlniri Bucovinene, într-o atmosferă foarte plăcută. Dragii mei oaspeți din Polonia, Ucraina, Ungaria, Moldova și din România vă spun de la început bine ați venit la Câmpulung Moldovenesc.
Dragi câmpulungeni avem ca oaspeți peste 300 de artiști populari din cele cinci țări menționate. Vă doresc ca pe perioada celor trei zile să vă simțiți bine în comunitatea noastră și sunt sigur că veți fi oaspeți adevărați toți cei veniți din cele cinci țări, astfel încât să ducem mai departe ospitalitatea, tradițiile și obiceiurile bucovinene”, a transmis Mihăiță Negură.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, l-a felicitat pe primarul Mihăiță Negură pentru modul în care organizează acest festival și i-a îndemnat pe suceveni să iubească și să promoveze tradițiile și autenticul din Bucovina.

Prezentă la deschiderea oficială a evenimentului, deputatul Angelica Fădor a spus, la rândul ei, că este o mare bucurie pentru mine să fiu prezentă și la cea de-a 35-a ediție a Festivalului Întâlniri Bucovinene.

„Apărut din nevoia conservării și promovării imaginii Bucovinei ca o entitate multi-etnică în care diferitele grupuri etnice au trăit și trăiesc în bună înțelegere, festivalul a devenit cea mai importantă manifestare de acest gen din Europa fiind promovate tradițiile și obiceiurile bucovinene. Și dacă festivalul a devenit o tradiție, dacă a crescut frumos an de an devenind un obiectiv extrem de important și dacă este mult așteptat de dumneavoastră, de câmpulungeni, dar și de către toți cei care sunteți oaspeți ai zonei, aceasta se datorează muncii, implicării și devotamentului Consiliului Județean Suceava, reprezentat de domnul președinte Gheorghe Flutur, implicării primăriei Câmpulung Moldovenesc, reprezentată de domnul primar Mihăiță Negură, dar și a tuturor celor prezenți aici pe scenă.

Salut meșterii populari care sunt prezenți astăzi la Câmpulung Moldovenesc, îi salut pe producătorii locali extraordinari din zona noastră și pe reprezentanții din turism care ne încântă cu ofertele generoase din frumoasa Bucovină. Sunt convinsă că după cele trei zile de festival, concluzia unanimă pe care o vom trage cu toții este că a avut loc la Câmpulung încă o ediție de succes a Întâlnirilor Bucovinene, unde au fost puși pe primul loc și a fost adusă în valoare adevărata bogăție a Bucovinei, oamenii gospodari. Bucovinenii noștri dragi, oameni determinați, hotărâți, oameni calmi, dar în același timp și aprigi și în același timp mândri atunci când este cazul. Oameni care au știut să păstreze zestrea culturală lăsată moștenire de părinți și bunici”, a spus Angelica Fădor.

La ediția de anul acesta, invitații speciali sunt „Lupii lui Calancea” și Surorile Oșoianu, care vor susține spectacole sâmbătă, 19 iulie, de la ora 19:00. Printre artiștii care vor susține se numără și Gabriela Teișanu, Ion Drăgan, Elisa Hechelciuc, Călin Brăteanu și Taraful Pălărioșilor. De asemenea, în Parcul Fântânii este organizat Târgul Meșterilor Populari, pe Platoul Central Târgul Producătorilor Locali și Târgul de Turism al Bucovinei.