Polițiștii suceveni continuă acțiunile cu rol preventiv și de responsabilizare a participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul județului Suceava.
Astfel, în perioada 19 – 22.11.2024, aproximativ 400 de copii cu vârste cuprinse între 7- 11 ani au participat la activități interactive cu rol educativ – preventiv desfășurate în cadrul Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava.
Cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, copiii au explorat laboratorul de siguranță rutieră, autospecialele noi de poliție, au învățat reguli de circulație și au primit recomandări pe linie de educație rutieră.
Acțiunile de informare, conștientizare și responzabilizare rutieră atât teoretice cât și practice au vizat, de asemenea și elevii ce fac parte din patrula școlară de circulație. Patrula școlară de circulație reprezintă o formă de educație rutieră prin care elevii pot transpune în practică, în condiții reale de trafic, cunoștințele privind circulația pe drumurile publice, însușite în timpul activităților educative cu tematică rutieră.
Pentru a implica direct elevii în menținerea siguranței rutiere, aceștia au fost echipați cu palete de dirijare și veste reflectorizante și au asigurat împreună cu polițiștii traversarea copiilor în siguranță pe trecerea de pietoni din zona școlii.
Patrulele școlare de circulație, astfel echipate, acționează numai de pe trotuar, la marginea acestuia și numai în locurile destinate traversării pietonilor, semnalizate prin marcaje sau indicatoare și numai sub supravegherea polițistului rutier desemnat.
Echiparea elevilor cu veste și elemente reflectorizante a fost realizată în cadrul Campaniei “Gândește! Fii isteț, fă-te văzut!”, campanie derulată la nivelul județului Suceava la inițiativa Asociației “Visuri pentru Comunitate”, cu sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională și a polițiștilor suceveni pentru conștientizarea și responsabilizarea pietonilor în privința riscurilor la care se expun în condiții de vizibilitate redusă pe drumurile publice.
Prin aceste acțiuni, polițiștii suceveni urmăresc realizarea unui cadru instituțional care să asigure siguranța deplasării elevilor pe drumurile publice, din zona unităților de învățământ și a altor locații destinate activităților cu caracter educativ, pentru prevenirea implicării acestora în accidente de circulație.
GREȘELI FRECVENTE CARE FAVORIZEAZĂ ACCIDENTELE SUNT:
- Traversarea pe culoarea roșie a semaforului;
- Traversarea în fugă;
- Neatenția în traversare;
- Traversarea prin locuri nepermise;
- Traversarea prin fața sau spatele mijloacelor de transport în comun.
O pondere însemnată a pietonilor accidentați continuă să o dețină copiii, ca urmare a nesupravegherii de către părinți sau de către persoanele care îi au în grijă, când se deplasează la sau de la școală ori locul de joacă.
ATENȚIE PĂRINȚI!
– Când se grăbesc să ajungă la școală copiii trebuie sfătuți să urmeze același drum, lipsit de pericole să nu scurteze ruta ocolind trecerile de pietoni și traversând prin locuri nepermise;
– Explicați copiilor importanța conduitei preventive pentru fluența și securitatea traficului rutier;
– Când însoțiți copiii pe jos este necesar să fiți un exemplu de comportament responsabil în traficul rutier, respectând regulile de circulație;
– Asigurați-vă că locul de joacă ales de copiii dumneavoastră este izolat de traficul rutier. Preocupați de joc, ei nu țin seama de mașini și se expun astfel la accidente.
SFATURI ȘI RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:
- Pietonii sunt obligați să folosească în localități numai trotuarele iar în afara localităților să circule pe părțile laterale ale drumului sau acostamente, iar în lipsa acestora pe partea stângă a drumului, în direcția de mers, cât mai aproape de marginea șoselei;
- Acolo unde sunt semafoare, traversarea străzii se face numai la culoarea verde.
- Traversarea unui drum public se face în pași vioi, perpendicular pe axul drumului, numai prin locurile marcate ori semnalizate cu indicatoare, iar în lipsa acestora pe la colțul străzii, după o asigurare temeinică;
- Pe timp de noapte, este recomandat ca pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului să poarte accesorii reflectorizante (veste sau elemente reflectorizante care să ii asigure vizibilitatea în trafic);
- ATENȚIE: Dacă se apropie de trecerea de pietoni mașinile poliției, salvării sau pompierilor având semnalele acustice și luminoase în funcțiune, este interzisă traversarea chiar dacă semaforul arată culoarea verde.
- Așteptarea autobuzelor se va face numai în stații, pe trotuare. După coborârea din mijloacele de transport în comun, nu se traversează prin fața sau spatele acestora.