Alegerile locale au dat tonul unei schimbări la cârma județului Suceava aplaudate la scenă deschisă. „Rețeta succesului” părea să devină un studiu de caz pentru toți cei care sunt pasionați de politică, însă timpul, deși scurt, se încăpățânează să ne demonstreze că, întotdeauna, entuziasmul trebuie să fie moderat când vine vorba de viitor.
Gheorghe Flutur a făcut greșeli în ultima perioadă politică, a avut parte de trădări, de primari care doar au „mimat” susținerea, iar toate acestea sunt din vina, exclusiv, a sa.
La polul opus, după ce și-a făcut notorietate pe numele omului politic Flutur, tânărul Șoldan a început să se promoveze ca cel ce face „o altfel de politică!”.
Nu l-a ținut decât câteva luni, în prezent acesta făcând o politică la fel de proastă, iar ca bonus, cetățenii mai „beneficiază” și de lipsa sa de experiență (și politică, și admnistrativă).
Rezultatele pe cifre arată că Șoldan nu ar fi câștigat fără AUR
Tânărul Gheorghe Șoldan a câștigat alegerile la nivelul județului cu un număr de 126.018 voturi.
Câteva luni mai târziu, PSD, avându-l ca vector de imagine pe tânărul câștigător, reușește să obțină la nivelul județului DOAR 58.344 voturi, în primul tur al alegerilor prezidențiale.
La alegerile parlamentare, PSD nu a trecut de 57.000 de voturi, în județul Suceava.
Acasă, la Cajvana, Șoldan pierde cu brio
La alegerile prezidențiale, deși știau că Gheorghe Șoldan este un preferat de suflet al candidatului Marcel Ciolacu, deși l-au văzut apărând în repetate rânduri alături de premier, locuitorii din Cajvana nu au avut minimul de respect să nu-l facă de râs pe președintele Consiliului Județean Suceava.
Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat, la ani lumină, de independentul Călin Georgescu, care a obținut aproape 50%.
La alegerile parlamentare, AUR a obținut aproape 40%, iar PSD puțin peste 18%.
„Oameni buni, doar n-o să mă fac de râs! Dacă nici aici, în zona mea, n-o să am grijă, dacă la mine acasă nu sunt gospodar, n-o să pot fi gospodar în tot județul”, declara președintele Gheorghe Șoldan, în comuna Botoșana, în luna octombrie.
Ca idee, după mulți ani de politică, după erodarea inevitabilă, după greșeli, victorii și înfrângeri politice, la Botoșana, la alegerile parlamentare, Flutur a câștigat detașat luând cu aproape 11 procente mai mult decât colegii săi de la Camera Deputaților.
O ALTFEL DE POLITICĂ- doar o fumigenă pe cerul naivilor
Cel mai trist este faptul că politica promovată de tânărul Șoldan nu este deloc altfel, este identică cu cea a „rechinilor” politici din partidul său și din PNL, iar exemplele concrete nu pot fi combătute prin vorbe.
Deși, are doar câteva săptămâni în fruntea CJ, Gheorghe Șoldan a început să mintă prin omisiune. A prezentat un proiect al Spitalului Județean, cel de extindere a UPU, ca fiind unul ce îi aparține. Nici măcar din greșeală, nu a spus un cuvânt legat de istoricul acestui proiect.
În realitate, pentru acest proiect, se lucrează la documentație, încă din luna august 2022.
De altfel, proiectul face parte și din teza de management a managerului Alexandru Calancea, în acest moment fiind ultimul obiectiv de îndeplinit din totalul celor propuse.
Exact asta contesta Șoldan la Flutur: că se laudă cu proiectele altora.
Mergând mai departe, inclusiv atmosfera din plenul CJ, nu e deloc una compatibilă cu „o altfel de politică”. Declarații ca „mă gândeam că astăzi stați toți cu capul plecat” sunt mai degrabă compatibile cu epoca de tristă amintire, sau, cum ar spune Gheorghe Șoldan, cu perioada „tătuțului” și a unicului conducător.
De altfel, la 33 de ani, să îi spui de la pupitrul Consiliului Județean unei persoane ce ar putea să îți fie tată, bunic, că „nu ați înțeles nimic și nici nu mă așteptam să înțelegeți ceva”, adică să sugerezi că omul, care mai e și cadru universitar, e prost, asta nu are de-a face decât cu „politica pumnului în gură”.
Detalii mici, caracteristici mari
Timpul va alege neghina de grâu, tânărul de la cârma județului având la dispoziție 4 ani să demonstreze că tot ce vedem acum, nu e ceea ce pare, că este bine pregătit și intenționat și că va duce la capăt strategia de dezvoltare locală.
Totuși, în viață, un mic detaliu, poate face o mare diferență, iar în acest sens, ne oprim, la ultimul exemplu, care este și cel mai recent, din multele ce ar putea fi prezentate.
În seara alegerilor, în timp ce liderul PSD Suceava ținea un discurs în fața presei, tânărul Șoldan trecea, alături de deputatul Eugen Bejinariu, printr-o criză de râs de neoprit.
Doar pentru faptul că, la un moment dat în viață, Ioan Stan l-a așezat pe un loc onorabil de pe o listă de la parlamentare, doar pentru faptul că a împărțit cu el, și nu cu adevărați grei din politică, un teren de tenis, doar pentru faptul că, la un moment dat i-a arătat intrarea în Parlamentul României, doar pentru faptul că Ioan Stan este tatăl nașului și părintelui său spiritual, Cosmin Stan, un asemenea gest era de nepermis.
În loc de concluzie: nu toată musca face miere, iar a fi vechi, nu înseamnă a fi și demodat.
La capitoul educație, concluzia e ceva mai amplă…
RALUCA BERCEA- REDACTOR ȘEF SUCEAVALIVE