Polițiștii organizează zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea zilnică a unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.
În cursul zilei de sâmbătăt, polițiștii au exploatat o serie de informații deținute privind un caz de tăiere ilegală de arbori și au continuat confiscările de material lemnos în urma controalelor în trafic.
În perioada 15 noiembrie – 17 noiembrie 2022 polițiștii, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au procedat la verificarea unor date și informații existente la nivelul Poliției Municipiului Fălticeni referitoare la legalitatea expedierilor de materiale lemnose de către o societate cu profil silvic din două partide autorizate spre expoatare pe raza ocolului Silvic Râșca din cadrul Direcției Silvice Suceava.
Verificările au vizat o partidă autorizată spre exploatare în baza autorizației din 14.09.2022 și o altă partidă autorizată spre exploatare din 29.07.2022 ambele autorizații emise către aceeași societate economică de profil.
Pentru verificări, în data de 16.11.2022 s-a efectuat deplasarea în teren, respectiv pe raza OS Râșca, în locația unde este constituită partida având termenele de exploatare de la 14.09.2000 – 31.12.2022. S-a constatat că din acestă partidă s-a emis aviz pentru un volum de 17,1263 mc lemn rotund rășinoase. Cu ocazia inspecției în teren s-a constatat faptul că lucrările de exploatare nu sunt începute, astfel că, în concluzie materialul lemnos identificat la agentul economic aferent partidei în exploatare, este încărcat dintr-o altă locație decât cea raportată în sumal 2.0 și înscrisă în avizul de însoțire.
Tot în data de 16.11.2022 s-a efectuat deplasarea în teren și la locația unde este constituită cealalată partidă de exploatare, administratorul societății refuzând să însoțească în echipa de control. S-a constatat că partida este autorizată spre exploatare, având termenele de exploatare de la 14.09.2000 – 31.12.2022. În teren s-a constatat că au fost exploatați doar arbori din specia molid; diametru mediu al arborilor de molid puși în valoare, conform actului de punere în valoare este de 18,4 cm, materialul lemnos existent pe suprafața parchetului, este lemn rotund rășinoase subțire, specific lucrărilor de rărituri. Din cele 18 avize emise de către societatea comercială, pentru un număr de șapte s-a stabilit în baza probelor administrate că materielul lemnos a fost încărcat din altă parte decât partida autorizată. Conform prevederilor partizii autorizate și verificate nu există material lemnos pus în valoare din categoria dimensională având diametru mai mare de 34 cm, ori în cele șapte avize ce fac obiectul verificărilor, există un număr de 129 piese ce cumulează un volum de 82,90 mc cu diametre mai mari de 34 cm, astfel încât materialul lemnos nu poate face parte din partida autorizată.
În urma verificărilor în teren și a probelor administrate au fost administrate de către polițiști societății de exploatare 2 sancțiuni contravenționale a amenzi în sumă de 25.000 lei, în temeiul art. 19 alin. 1 lit. b) și c) din Legea 171/2010;
De asemenea, polițiștii au dispus complementer confiscarea valorică a volumului de 102,7563 mc material lemnos în valoare de 58.810,82 lei, în temeiul art. 19 alin. 1 lit. din Legea 171/2010.
Totodată, pentru neregulile constatate, specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere Suceava au aplicat alte 2 sancțiuni contravenționale în sumă de 8.000 lei în temeiul art. 18 lit a) din Legea 171/2010;
Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.