Anul 2024 a adus multe provocări pentru administrația locală de la Comănești și, totodată, a fost unul rodnic, datorită multelor proiecte finalizate sau în curs de implementare din comună. Dacă vorbim de investițiile deja finalizate în satele acestei localități, vorbim despre infrastructură rutieră, școlară, culturală și chiar de utilități.
Una dintre investițiile de suflet ale primarului Grigoraș Păstrăv este noul Cămin Cultural din Comănești, ce a fost inaugurat la începutul anului. Potrivit edilului, lucrările, ce au presupus și demolarea vechii clădiri a Căminului Cultural, construită în perioada interbelică, au fost realizate cu bani de la bugetul local. Trebuie spus că în luna mai a fost finalizată și curtea acestui edificiu.
„Dacă o luăm cronologic, după finalizarea Căminului Cultural, tot cu bani de la bugetul local, au fost finalizate aleile pietonale din zona centrală a satului Humoreni, iar în luna aprilie am dotat Primăria cu aparatură electronică, respectiv consumabile, pentru buna funcționare. Pentru această investiție am reușit să atragem fonduri europene”, a declarat primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.
O altă investiție foarte importantă finalizată anul acesta, mai precis în lunile mai – iunie, este cea privind rețeaua de alimentare cu apă a comunei Comănești. Și, dat fiind faptul că vara lui 2024 a fost una foarte secetoasă, finalizarea acestui proiect a venit ca „un pansament pe suflet” pentru localnici.
„De altfel, în luna iulie, am demarat lucrarea de canalizare a apelor menajere. Astfel vor fi realizați 16 km de rețea de canalizare, va fi construită o stație de epurare și vor fi realizate aproximativ 500 de racorduri la populație. Pentru acest proiect am obținut finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. De asemenea, în lunile septembrie – noiembrie, am derulat o parte din proiectul PNRR pentru dotarea școlilor, iar în luna octombrie am finalizat asfaltarea și modernizarea străzii Loturilor, cu accese la locuințele riveranilor, dar și cu racordarea la rețeaua de apă, ce s-a realizat prin fonduri europene. Totodată, au fost finalizate alte patru sectoare în cadrul programului de cadastru sistematic, derulat cu OCPI Suceava”, a adăugat primarul comunei Comănești.
Edilul a precizat că s-au asigurat fondurile necesare unităților școlare, serviciului de salubritate, dar și cele necesare pentru o bună funcționare a iluminatului public.
„Îndeaproape a fost atât doamna viceprimar Aurica Maierean, consilierii locali, cât și colegii funcționari din Primărie.
Am avut o permanentă colaborare cu Consiliul Județean Suceava și instituțiile ce au asigurat finanțarea proiectelor. A fost finalizat Drumul Județean 178, ce leagă comuna Comănești de comuna Bălăceana, prin satul Humoreni, pentru care mulțumim și pe această cale.
Mulțumesc și locuitorilor comunei pentru că au înțeles disconfortul creat de lucrările ce se efectuează în cele două sate”, a subliniat Grigoraș Păstrăv.
La capitolul „nerealizări”, edilul a trecut întârzierea implementării proiectelor de aducțiune a gazului metan și de asfaltare a 4 kilometri de drum, investiţie finanțată prin Compania Națională de Investiții.
„De asemenea, nu am reușit întreținerea drumurilor balastate și de pământ, cum reușeam în anii trecuți, din lipsa fondurilor pe cheltuielile materiale. Considerăm că ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să avem investiții majore în comuna noastră și să putem spune că așa cum s-au derulat activitățile în ultimii ani, <mai bine ca acum nu a fost niciodată>, pentru o comună cu 2300 de locuitori și o suprafață de 20 km pătrați”, a conchis primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv.
Și cum agenda de la Primărie nu este niciodată goală, edilul de la Comănești lucrează constant la noi și noi proiecte de dezvoltare și modernizare a localității.