Interdicția comercializării cărnii de porc provenite din gospodăriile țărănești fusese impusă recent. Micilor crescători de animale li se permitea sacrificarea porcinelor doar pentru consumul familiei și interzicea vânzarea acestora.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a revenit asupra deciziei de a nu mai permite sacrificarea și comercializarea porcinelor în gospodăriile țărănești, astfel că românii își vor putea sacrifica porcii chiar și în scopul vânzării, dar respectând anumite proceduri de siguranță alimentară.
Interdicția comercializării cărnii de porc provenite din gospodăriile țărănești fusese impusă recent. Micilor crescători de animale li se permitea sacrificarea porcinelor doar pentru consumul familiei și interzicea vânzarea acestora.
Mai mult, persoanele fizice descoperite transportând carne de porc riscau confiscarea acesteia și a mașinii.
Ordinul 130/2023 va fi modificat prin introducerea unei prevederi în urma căreia sacrificarea și vânzarea cărnii de porc provenite de la țărani va fi permisă, dar crescătorul va avea obligația de a obține un aviz de la medicul veterinar, care să confirme că animalul este sănătos și poate fi transportat și consumat fără pericolul răspândirii pestei porcine africane.
Decizia a fost luată urmare a unui val de nemulțumiri din partea micilor crescători de animale, relatează românia-actualități.ro.