Atenție fermieri! O boală virală extrem de contagioasă afectează oile și caprele

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava atrage atenția asupra apariţiei pestei micilor rumegătoare, o boală „foarte contagioasă”, primul focar din ţară fiind confirmat în Tulcea.

Dr. Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava, a precizat că pesta micilor rumegătoare mici este o boală virală gravă care afectează ovinele și caprinele, la care mortalitatea ajunge chiar şi la 70%.

De asemenea, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc face apel la crescătorii de ovine și caprine să acorde atenție maximă apariţiei primelor semne ale maladiei, orice suspiciune trebuind a fi notificată, în cel mai scurt timp, la DSVSA. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu se manifestă la om, dar  care afectează ovinele și caprinele.

„Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, dar şi, în unele cazuri, prin pneumonie sau bronhopneumonie. În principal, boala se transmite prin contact direct, mortalitatea în cazul animalelor infectate putând ajunge chiar şi la 70%”, a explicat directorul DSVSA Suceava.

În ceea ce-i privește pe crescătorii de rumegătoare mici, dr. Voloșeniuc a precizat că este foarte important ca, în cazul în care cumpără ovine și caprine în această perioadă, să fie foarte atenți și să respecte indicațiile medicilor veterinari.

„Le recomandăm cetățenilor să cumpere obligatoriu animale cu documente, cu status veterinar cunoscut. Este recomandat să nu cumpere în perioada asta, dar, dacă cumpără să le țină izolate o perioadă de 14 zile și să solicite examinarea clinică de către un medic veterinar, înainte să fie introduse în efectiv”, a spus dr. Voloșeniuc.

El a adăugat că este foarte important ca la orice semn de boală să ia legătura cu medicul veterinar pentru a evita răspândirea.

„Această boală afectează oile și caprele. La nivelul DSVSA Suceava am început o campanie de informare a tuturor crescătorilor de ovine și caprine”, a mai spus directorul DSVSA.

Trebuie spus că peste 4 milioane de berbecuți au fost exportați prin Portul Constanța, România deținând locul 1 în zonă la export.

 

Sursa foto: AgroTV