Luni, 23 octombrie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), prin intermediul Faculțății de Drept și Științe Administrative, a fost gazda evenimentului intitulat „Drogurile și consecințele generate de consumul acestora”, destinat educației tinerilor în vederea informării, prevenirii și combaterii consumului de droguri în societatea contemporană. Activitatea a fost deschisă de prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector al USV, care a subliniat importanța evenimentului și disponibilitatea universității privind organizarea unor astfel de acțiuni în parteneriat cu instituții publice abilitate, utilitatea acestora în contextul actual fiind incontestabilă.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) a județului Suceava. Printre invitații ATOP care au prezentat punctul de vedre instituțional referitor la problema consumului și a traficului de droguri, s-au numărat: Bogdan Apetroae, procurorul șef DIICOT, psiholog Simona Sava, reprezentanta Agenției Naționale Antidrog (ANA), Anca Nicoară, șef serviciu la Direcția Națională de Probațiune de pe lângă Tribunalul Suceava, preot Ovidiu Macovei, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Radauților, Irina Bălăuță, medic psihiatru în cadrul Spitalului Județean Suceava.
Membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică participanți la eveniment au fost: președinte ing. Tudor Plăcintă, Cristian Șologon, subprefectul județului Suceava, general de brigadă Ionel Postelnicu, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Sucevava, comisar șef de Polițe Adrian Buga, inspector șef al Inspectoratului Poliție Județean de Suceava, comisar șef Cezar Ciorteanu, șeful Serviciului de Poliție de Frontieră Suceava, căpitan Ionuț Cobziuc, șef Centru Operațioal ISU Suceava, Nicolae Maftei, director adjunct al Direcției de Poliție Locală Suceava, consilieri județeni și reprezentanți ai comunității sucevene.
Acest eveniment a fost o ocazie deosebită de a avea printre participanți și două clase a XII-a de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, sub coordonarea profesoarelor Carmen-Constanța Chiaburu și Monica Amariei, pe lângă cadre didactice și studenți ai universității sucevene.
Facultatea de Drept și Științe Administrative, reprezentată prin general Ion Burlui, lector univ. dr. asociat, coorganizatorul evenimentului, a apreciat această acțiune ca fiind utilă din mai multe considerente, printre care: particularitatea specializărilor din cadrul programelor de licență și masterat – Drept, Administrație Publică, Poliție Locală, Drept Penal și Criminalistică, respectiv Management și Administrație Europeană – ai căror absolvenți vor desfășura activități de prevenire și combatere a acestui flagel. De asemenea, colectivul facultății consideră că trebuie asumată prezența acestui risc la nivelul întregii societăți, mai ales în rândul tinerilor, care pot deveni ținte vulnerabile ale traficanților de droguri. Nu în ultimul rând, organizatorii apreciază că o informație preventivă diseminată în cadrul acestui eveniment se va multiplica exponențial între membrii grupurilor mici din care fac parte participanții.
Printre aspectele expuse și dezbătute s-au remarcat următoarele: prezentarea unor statistici ale evoluției în timp și spațiu a fenomenului consumului de droguri de risc și mare risc pe categorii de vârstă; efectele drogurilor asupra oamenilor, dar și modul în care pot fi reperate aceste efecte de către ceilalți membri ai societății; cauzele care împing potențialii consumatori în mâna distribuitorilor de droguri și, nu în cele din urmă, măsurile de prevenire și combatere a acestui fenomen.
Activitatea s-a desfășurat în mod interactiv, între reprezentanții autorităților nominalizate mai sus și participanții la eveniment. Finalul evenimentului a constat într-o activitate practică, cu participarea tehnicii și a echipajelor specializate umane și canine ale Jandarmeriei, Poliției și Poliției de Frontieră, utilizate în testarea și depistarea drogurilor.
Nu a surprins pe nimeni faptul că tinerii s-au arătat foarte interesați de această activitate, apreciind pozitiv prezența specialiștilor în mijlocul lor, considerând că multiplicarea acestor acțiuni va avea drept consecință producerea unui ecou preventiv multiplicat, cu efecte reale în reducerea traficului și consumului de droguri.