Avocat, consilier județean: „Modul de lucru în CJ Suceava este la limita legii și lipsit de transparență”

Av. Dana Muntean, consilier județean liberal, a făcut o retrospectivă a ședinței extraordinare de îndată convocată de președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, în cursul zilei de miercuri, 18 decembrie. Astfel, Dana Muntean a explicat că, deși a solicitat, „nu a existat preocupare pentru a se arăta în ce constă «extrema dificultate» și nici de ce s-ar încadra aceasta în noțiunea de forță majoră sau de maximă urgență pentru a se convoca o «ședință extraordinară de îndată» și nu o ședință extraordinară sau o ședință ordinară”.
Redăm integral mesajul av. Dana Muntean.
„File din jurnalul unui consilier judetean
Astăzi am participat la «ședința extraordinară de îndată» a Cosiliului Judetean Suceava.
Dispoziția de convocare a «ședinței extraordinare de îndată» și ordinea de zi am primit-o pe e-mail la ora 12.41, întimp ce mă aflam în trafic. Am reușit să deschid email-ul abia la ora 14.20, când am ajuns în fața unui laptop, doar ca să constat că ordinea de zi conținea un singur punct: Repartizarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozitia CJ Suceava către unele persoane aflate în nevoie precum și către unele unități administrativ teritoriale care se află în «situații de extremă dificultate».
Deși am solicitat, nu a existat preocupare pentru a se arăta în ce constă «extrema dificultate» și nici de ce s-ar încadra aceasta în noțiunea de forță majoră sau de maximă urgență pentru a se convoca o «ședință extraordinară de îndată» și nu o ședință extraordinară sau o ședință ordinară.
Nici una dintre cele două chestiuni nu se încadrează îndispozițiile art. 179 al. 3 din OUG nr. 57/2019 și nu întruneşte cerinţele legale pentru a fi dezbătute în şedinţa extraordinară de îndată. Simpla mențiune în proiectul de hotărâre a sintagmei «extremă dificultate» nu este suficientă ci mai trebuie să existe și faptic situațiile arătate de lege.
Singura ipoteză probabilă este că s-a procedat astfel cu scopul de a ocoli dispozițiile legale, pentru că nu am văzut vreo justificare pertinentă ori criterii pe baza cărora au fost alese persoanele, respectiv unitățile administrative teritoriale beneficiare și nici cum s-a stabilit cuantumul sumelor ori destinția concretă (pentru că, ce sa vezi, de bani are nevoie toata lumea).
Discuțiile au devoalat faptul că 85% din fonduri au fost alocate către 32 de primării conduse de primari social democrați, iar restul catre 4 conduse de primari liberali, una condusă de primar USR si una condusă de primar de la Partidul AUR.
In mod bizar, am primit explicația că s-a dorit «corectarea unei nedreptăți» din cursul anului 2024, când printr-o hotărâre anterioară s-ar fi alocat sume, în majoritate, către localități conduse de primari liberali în detrimentul celor conduse de primari social democrati.
Cu alte cuvinte, nu s-a urmărit rezolvarea unei situații de forță majoră sau de maximă urgență, ci doar echilibrarea unor alocări bugetare, care putea și trebuia făcută într-o ședință extraordinară sau chiar ordinară, deja convocată pentru data de 23 dec.
Așadar, considerând că nu am fost legal convocată și că nici nu mi s-au prezentat documentele necesare, am votat împotrivă, atât la aprobarea ordinii de zi cât și cu privire la ordinea de zi propriu-zisă. Dar ordinea de zi propusă a trecut cu sprijinul colegilor de la AUR care au considerat astfel de chestiuni de legalitate destul de nesemnificative, în fața marii lor chemări … de a face administratie … sau poate datorită marii victorii repurtate, respectiv aceea de a obține ajutor financiar pentru 100% din localitățile conduse de primari aparținând Partidului AUR, adică comuna Bosanci.
Cu tristete, nu pot să nu remarc maniera de lucru în noul deliberativ judetean, situată la limita legii, lipsită de transparență și chiar de respect față de consilierii județeni care au fost puși in situația de a vota, practic fără a avea toate datele necesare pentru a lua o decizie legală și temeinic justificată.
Oare s-a ales această manieră de lucru pentru a pune consilierii judeţeni în situaţia de a adopta acte juridice, hotărâri pentru care nu există o documentare, fundamentare completă si temeinică sau poate pentru că la sedințele on-line presa nu poate fi prezentă? E doar o întrebare…”, a transmis av. Dana Muntean.