Bebelușii omorâți de infecția nosocomială la Suceava: probele din dosar arată că spitalul știa de bacterii

La termenul din 4 octombrie 2023, familia unui nou-născut mort după ce a luat piocianic din Spitalul Județean Suceava, Alexandru Teodor Manea, a contestat, prin avocat, acuzația de ucidere din culpă și schimbarea acesteia în omor. Asta pentru că la dosar există probe care arată că spitalul fusese informat că are piocianic în coloana de apă. De ce susține familia acest lucru?
„Infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”, s-a consemnat în expertiza IML Iași, semnată de medicul Beatrice Ioan În 2021, dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Suceava, Spitalul Județean din oraș fiind învinuit de ucidere din culpă. Conducerea și angajații au fost citați doar ca martori. Cazul a ajuns în fața judecătorului. Instanța a audiat și un secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe Tiberius Brădățan, fost director medical al spitalului. 
La un control tematic făcut de Ministerul Sănătății în februarie 2016 în mai multe spitale, inclusiv în Spitalul Județean Suceava, s-a descoperit bacteria piocianic. Este bacteria care le-a fost fatală bebelușilor, în coloana de apă. „Menționăm că izolarea acestei bacterii în sursa de apă s-a făcut și în data de 03.02.2016, la o chiuvetă din secția de oftalmologie (buletin nr. 22961) (…) Date fiind riscurile apariției unor situații epidemiologice grave se impune luarea unor măsuri urgente de verificare și dezinfecție a întregii instalații de distribuție a apei și de control săptămânal cu laboratorul al calității apei. (…) Vă solicităm să ne comunicați până pe data de 30.03.2016 măsurile impuse de dvs”. În interiorul acestei perioade, mai exact pe 27 februarie și pe 1 martie, în spital au decedat doi dintre bebeluși, printre care și băiețelul familiei Manea, ai cărei membri sunt părți civile în dosar.
În plus, apărătorii familiei Manea remarcă faptul că procurorii au observat și ei că spitalul nu a luat nicio măsură după controlul care a depistat bacteria. Faptul că spitalul știa a fost anunțat de o instituție responsabilă să impună aceste măsuri și că nu a luat hotărârea înlocuirii țevii de apă contaminate înseamnă, conform avocaților, că faptele se încadrează la infracțiunea de omor, prevăzută de art. 188 Cod penal. Aceasta înseamnă că infracțiunea „este săvârșită sub forma intenției indirecte – inculpatul prevede rezultatele faptei sale și, deși nu o urmărește, acceptă posibilitatea producerii sale”.