În anul 1956 a debutat prima stagiune a Operei Române din Iași, cu spectacolul Tosca de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului Radu Botez, regia artistică fiind semnată de Hero Lupescu, iar scenografia de Zoltan Gerzanich.
- în anul 1834 a fost fondat în București, Muzeul de Istorie Naturală și Antichități, înfiinţat de către Mihalache Ghica. Adevărata sa menire şi strălucire şi-a căpătat-o în secolul trecut, sub coordonarea lui Grigore Antipa. Muzeul este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului fiind în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate „baze de date” prin colecţiile muzeului, unele dintre ele fiind valori ale tezaurului mondial.
- în anul 1836 a apărut, laBucurești, prima revistă umoristică denumită „Aghiuță„, editată de P. Hasdeu. Publicația a fost editată până în luna mai 1864 şi și-a îndreptat critica împotriva coaliției burghezo-moșierești;
- în anul 1919 istoricul Vasile Pârvan își inaugurează cursul de istorie la nou înființata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea: „Datoria vieții noastre”, în care a adus și un omagiu jertfei depuse de tinerii ostași români la înfăptuirea unității naționale a statului;
- în anul 1920 se înființează Școala Politehnică dinTimișoara. Ideea înființării unei școli politehnice în Timișoara a apărut încă de la începutul secolului al XX-lea, imperiul Austro-Ungar dorind atât dezvoltarea industrială a Banatului cât și oferirea unui motiv de satisfacție populației române, majoritare.