Polițiștii suceveni desfășoară Campania ”16 zile de activism împotriva violenței de gen”, fiind derulată o amplă acțiune de informare și conștientizare a fenomenului de violență domestică precum și a instrumentelor legislative de protecție a victimelor, respectiv Ordinul de Protecție și Ordinul Provizoriu de Protecție la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Peste 100 de elevi, sub coordonarea domnei profesor Loredana Strugari, au valorificat lupta împotriva violenței domestice prin crearea artistică a unor mesaje adaptate prevenirii acestui fenomen.
Campania ”16 zile de activism împotriva violenței de gen” (25 noiembrie – 10 decembrie 2024) se desfășoară la nivelul întregului județ de către polițiștii de prevenire a criminalității, cei de ordine publică și de proximitate, cei de siguranță școlară împreună cu specialiști din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava.
4.083 este numărul de intervenții ale polițiștilor suceveni în primele 10 luni ale anului 2024 la cazuri de violență domestică.
În primele 10 luni ale anului 2024, polițiștii suceveni au emis 238 de ordine de protecție provizorii pentru protecția unui număr de 267 de victime. De asemenea, de la începutul anului 2024, în primele 10 luni au fost sesizate 1785 de infracțiuni în mediul domestic, dintre care, cele mai multe sunt loviri și alte violente (1212).
Dintre infracțiunile domestice sesizate, ponderea cea mai mare o au infracțiunile în mediul rural, respectiv 57% din total.
Numărul mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.
Începând din 1 octombrie 2024, județul Suceava a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică alături de alter 17 județe: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, ordinului european de protecție, controlului judiciar, controlului judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu și supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.
Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal.
În plus, se consideră evadare, încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
Pentru protecția victimelor și creșterea gradului de conștientizare cu privire la gravitatea fenomenului violenței domestice, atât la nivelul populației, cât și al specialiștilor care interacționează cu victimele abuzurilor polițiștii suceveni împreună cu partenerii continuă să promoveze aplicația Bright Sky RO, aplicație gratuită, disponibilă în App Store și Google Play Store ce cuprinde o paletă diversificată de informații, posibilitatea de a stoca probe pentru dovedirea infracțiunilor, o hartă cu servicii de suport, chestionare de evaluare a riscurilor, recomandări pentru siguranța personală și date despre instituțiile implicate în managementul unui caz.
Realizată în limba română, engleză și maghiară, ea se adresează atât nevoii de informare a victimelor, cât și cunoscuților care vor să ajute sau specialiștilor care conlucrează cu astfel de victime și au nevoie de date suplimentare pentru lămurirea unor aspecte ce țin de violența de gen, dat fiind că aplicația nu este utilă doar pentru violența domestică, dar și pentru hărțuire (pe stradă, online, la locul de muncă), abuz sexual în afara familiei și trafic de persoane.
În scopul reducerii riscului de viztimizare, recomandările polițiștilor sunt următoarele:
- Sună la 112 când ești în pericol!
- Solicită un ordin de protecție provizoriu sau un ordin de protecție!
- Cere ajutorul instituțiilor și organizațiilor care oferă cosiliere, sprijin, adăpost pentru victimele violenței în familie!
- Spune NU violenței în domestice!