Campanie de conștientizare a AVC-ului, la USV

Luni, 11 noiembrie, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a avut loc evenimentul „Stop AVC! Învață. Acționează. Salvează”, organizat de Centrul de Orientare, Asociere și Consiliere în Cariera de Cercetător (COACH-USV), în colaborare cu Facultatea de Medicină și Științe Biologice (FMSB), cu participarea doamnei Liliana Curea, fondatoarea ALIA, singura asociație pentru pacienții cu AVC din România.

Invitații evenimentului, desfășurat în prezența prof. univ. dr. Mihai Dimian, rector al USV, au fost: dr. Mihai Jr. Creţeanu, medic primar radiolog, și dr. Tatiana Bardan, medic primar neurolog, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. În sală au fost  prezente și alte cadre medicale și universitare, printre care:  conf. univ. dr. Roxana Filip, conf. univ. dr. Alexandru Nemţoi, șef de lucrări dr. Alexandru Breha.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate informații utile, pe înțelesul tinerilor, despre ce înseamnă să fii pacient cu AVC, cum pot fi sprijiniți bolnavii și familiile acestora și ce pași pot fi urmați pentru prevenție. Programul a inclus și o experiență virtuală interactivă (ochelari VR), prin care participanții au putut înțelege modul în care un AVC afectează creierul, simptomele și cauzele asociate. Acest moment inovator a fost apreciat de cei prezenți,  care au avut ocazia să afle informații vitale într-un domeniu medical important. Menționăm faptul că la eveniment au participat peste 200 de studenți și cadre didactice, alături de elevi de la două licee din Suceava: Colegiul Național „Petru Rareș”  și Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”. 

În România, numărul persoanelor cu AVC a crescut în ultimii ani, iar printre factorii de risc se numără:  hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul, obezitatea,  stresul, consumul de tutun, alcool, droguri. La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, medicii tratează accidentele vasculare ischemice în singurul centru din Moldova care are permanență 24 de ore din 24.

În perspectivă, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Asociația ALIA, își propune să implice studenții în campanii de conștientizare a AVC-ului în rândul publicului larg din  județul Suceava și zonele din jur. Evenimentul a fost moderat de lect. univ. dr. Sergiu Raiu, consilier sociolog la Centrul COACH-USV.