Când și cum se face analiza pentru streptococul grup B la femei?

Streptococul grup B, cunoscut și sub denumirea de Streptococcus agalactiae, este o bacterie gram-pozitivă care face parte din flora normală a organismului uman. Acesta este adesea prezent în tractul gastrointestinal sau genital, fiind mai frecvent întâlnit la femei, și, deși nu provoacă întotdeauna probleme, are potențialul de a duce la complicații serioase în unele situații. Tocmai de aceea, există anumite cazuri în care este indicată efectuarea unei analize pentru a depista prezența sa în organism. Continuă să citești pentru a afla când poate fi recomandată testarea pentru streptococ grup B la femei și de ce!

Când este recomandat examenul bacteriologic Streptococ grup B la femei?

Examenul bacteriologic  Streptococcus agalactiae (grup b) la femei  este, înainte de toate, o parte esențială a îngrijirii prenatale, iar efectuarea sa este recomandată în special în ultimul trimestru al sarcinii, între săptămâna 35 și săptămâna 37 de sarcină.
Testarea pentru streptococul grup B poate fi recomandată și femeilor care prezintă simptome ce îi fac pe medici să suspecteze prezența unei infecții (ex: senzația de urinare frecventă, dureri în timpul micțiunii sau prezența sângelui în urină), în special atunci când este vorba de femei cu risc ridicat pentru infecția cu streptococul grup B. Printre potențialii factori de risc se numără, de exemplu, afecțiuni precum cancerul, diabetul, bolile cardiace și bolile hepatice, dar și vârsta înaintată.

De ce este importantă efectuarea acestei analize?

La adulții sănătoși, bacteria este de obicei inofensivă, dar poate deveni periculoasă pentru cei care suferă de diverse boli cronice. La femeile însărcinate, infecția cu streptococul grup B poate duce la complicații precum nașterea prematură sau poate fi transmisă la făt prin intermediul lichidului amniotic. Acest lucru se poate întâmpla chiar și atunci când mama este doar purtătoare și nu prezintă simptome specifice acestei infecții.
Dacă bacteria este transmisă fătului, pot apărea infecții grave la câteva ore, zile sau chiar luni de la naștere. Aceste infecții se pot manifesta sub formă de meningită, septicemie sau pneumonie. Prin urmare, testarea pentru streptococul de grup B este un pas esențial în îngrijirea prenatală. Dacă rezultatul este pozitiv, măsuri preventive cum ar fi administrarea de antibiotice, eventual după ce s-a făcut și o  urocultură cu antibiogramă, pot reduce semnificativ riscul de transmitere a bacteriei la nou-născut.

Cum se face analiza pentru streptococul grup B?

Analiza pentru streptococul grup B presupune prelevarea unor probe din zona vaginală și rectală cu ajutorul unui tampon. Este important să nu se întrețină relații sexuale cu 48 de ore înainte, să nu se folosească tampoane vaginale ori geluri și creme și nici să nu se să facă spălături vaginale.
Probele recoltate vor fi apoi trimise la un laborator de analize medicale, unde se va determina prezența (rezultat pozitiv) sau absența (rezultat negativ) streptococului grup B. În funcție de rezultate, medicul va decide tratamentul cel mai potrivit și, în cazul femeilor însărcinate, ce măsuri trebuie luate pentru gestionarea riscului în timpul travaliului.
Streptococul grup B este o bacterie care poate coloniza tractul genital feminin fără a provoca simptome la femeia sănătoasă. Cu toate acestea, poate fi transmis de la mamă la nou-născut în timpul nașterii, cauzând infecții grave, inclusiv pneumonie, septicemie și meningită. Toate femeile însărcinate trebuie să facă analiza pentru streptococul grup B, dar medicul este singurul ce poate decide care sunt exact situațiile în care poate fi indicată efectuarea acestei testări.
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic și recomandările acestuia. Pentru a afla cu exactitate când este necesară efectuarea unei anumite analize și/sau ce înseamnă rezultatele ei, programează-te la un consult de specialitate!

Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/examen-bacteriologic-streptococ-grup-b-secretie-genitala
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/urocultura

Sursa foto: Shutterstock