Caz dificil, al unui pacient cu stimulator cardiac, rezolvat cu succes la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

Pacient în vârstă de 61 ani cu stimulator cardiac bicameral implantat în anul 2016 evaluat pentru pierderi repetate a stării de conştientă. Interogarea stimulatorului cardiac a relevat faptul că pacientul nu avea bătăi proprii ale inimii fiind total dependent de stimulator, iar parametrii de funcţionare ai stimulatorului erau în limite normale.

Monitorizarea Holter ECG pe 24 ore a surprins episoade în care stimulatorul nu funcţiona eficient şi inima pacientului se oprea pentru câteva secunde. Radiografia toracică de control a ridicat suspiciunea de fractură a sondei de stimulare din ventriculul drept.
În acest context sub protecţia cardiostimularii cardiace temporare, după izolarea sondelor de cardiostimulare vechi, prin puncţia venei subclaviculară dreaptă a fost implantata o nouă sonda la nivelul ventriculului drept. Vechea sondă din ventricul a fost secţionata şi izolată în planul muscular pentru a evita o eventuală perforaţie ulterioară.


Vechea sondă de la nivelul atriului drept împreună cu noua sondă de ventricul drept au fost conectate la un nou stimulator cardiac bicameral cu parametrii optimi de funcţionare. Evoluţia pacientului a fost una favorabilă, fără complicaţii post-procedurale şi fără recurenta episoadelor de pierdere a stării de conştientă.


Procedura a fost efectuată în cadrul laboratorului de Pacing Cardiac al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava de către dr. Ciprian Mihai Mitric, medic primar cardiolog, împreună cu șef lucrări dr. Paul-Mihai Boarescu, medic specialist cardiolog şi asistentele Lăcrămioara Blanariu şi Mariuca Azoicăi.

„Fractura de sondă de cardiostimulare a fost obiectivată după izolarea sondei din ventriculul drept, şi a fost cauza pierderilor repetate a stării de conştientă la pacientul nostru. Aceasta este una dintre complicaţiile tardive care pot apărea la pacienţii cu stimulatoare cardiace, mai ales dacă primesc lovituri în zona stimulatorului cardiac. Aceasta se poate manifesta intermitent, aşa cum a fost în cazul de faţă, dar dacă nu este obiectivată la timp şi găsită o soluţie, poate pune în pericol viaţa pacienţilor care sunt total dependenţi de stimulatorul cardiac”, a spus dr. Bogdan Bondaru, purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava.