Conform analizei economice realizate anual de Camera de Comerț și Industrie Suceava, transporturile și depozitările în județ reprezintă unul dintre cele mai semnificative sectoare de activitate.
Intrarea în Spațiul Schengen va sprijini consolidarea sectorului de transport, stimulând expansiunea pieței și dezvoltarea contractelor internaționale, având un impact pozitiv asupra economiei locale și regionale.
Apartenența la zona de libera circulație europeană va asigura reducerea costurilor și a timpurilor de așteptare, eliminarea controalelor la frontieră și creșterea competitivității pentru transportatori precum și o serie de avantaje indirecte, cum ar fi creșterea cererii pentru transporturi, îmbunătățirea infrastructurii și crearea de noi locuri de muncă.
Raportat la județele regiunii, din punct de vedere al valorii mărfurilor exportate judeţul Suceava se află pe locul 3 în clasamentul județelor din regiune, deţinând 17,8% din total exporturi, după județele Iași şi Bacău.
Conform statisicilor din anul 2023, exporturile din judeţ au totalizat aprozimativ 0,67 miliarde de euro, înregistrând o scădere cu 5,4% față de anul 2022. Totodată, în județul Suceava activează un număr de 2.317 societăți în domeniul trasporturilor și depozitărilor. Acestea înregistrau în 2023, un număr mediu de 9.345 salariati și o cifră de afaceri în valoare de 0,82 miliarde euro.
Sectorul transporturilor reprezintă un pilon fundamental pentru economia județului Suceava și completează celelalte sectoare importante din județ, precum comerțul, construcțiile și industria prelucrătoare, susținând fluxurile de mărfuri și servicii indispensabile acestora. Prin infrastructura logistică dezvoltată și accesul facil la piețele internaționale, transporturile stimulează atat competitivitatea întreprinderilor locale, cât și atracția pentru investiții noi.
Cu toate acestea, lipsa apartenenței la zona de liberă circulație europeană, a împiedicat Regiunea de Nord-Est a țării să-și valorifice potențialul economic privind integrarea eficientă în lanțurile economice europene și atragerea de investiții care să accelereze progresul economic.
Pornind de la faptul că un sector de transport bine organizat și performant contribuie la reducerea costurilor operaționale pentru investitori, oferindu-le acces rapid și eficient la resurse și piețe, transportatorii joacă un rol esențial pentru diversificarea investițiilor, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea unui mediu economic stabil și competitiv pe termen lung.
În contextul Schengen, infrastructura este un element-cheie pentru consolidarea dezvoltării economice și sociale, asigurând o integrare reală și competitivă în lanțurile economice europene.
Astfel, dezvoltarea infrastructurii, în special cea rutieră, care poate transforma complet dinamica economică a regiunii, devine o prioritate absolută pentru ca Regiunea de Nord – Est și județul Suceava să valorifice pe deplin beneficiile liberei cirulații europene.
Concluzionând, prin intrarea României în Schengen, activitatea economică va beneficia de un impuls semnificativ, iar domeniul transporturilor și își va consolida contribuția la economia județului Suceava, facilitând fluxurile de mărfuri și servicii necesare tuturor domeniilor de activitate, sprijinind în subsidiar dezvoltarea acestora, va contribui la atragerea de noi investiții în județ și va facilita expansiunea pieței locale pe plan internațional.