Cete de colindători, de mascați și ansambluri folclorice au reînviat tradițiile întâmpinării Crăciunului și Anului Nou în comuna suceveană Vama, la Festivalul de datini și obiceiuri

Sute de oameni din comuna suceveană Vama s-au adunat duminică, 17 decembrie, la Centrul Cultural din localitate, unde au luat parte la ediția 2023 a Festivalului de datini și obiceiuri „E vremea colindelor”. Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Vama, în parteneriat cu Centrul Cultural Vama și Asociația „Cetina de la Vama”, a adus în fața numerosului public cete de colindători, de mascați și ansambluri folclorice ce au reînviat tradițiile întâmpinării Crăciunului și Anului Nou.

Anul acesta, Festivalul de datini și obiceiuri „E vremea colindelor” a avut și o latură caritabilă și asta pentru că Nicolae Ciocan, directorul Centrului Cultural Vama, împreună cu colegii săi din Asociația „Cetina de la Vama”, au decis să vină în ajutorul fostului lor coleg Dorin Leontieș, care se confruntă cu o problemă de sănătate. Astfel, vămenii cu suflet mare au donat fiecare câte o sumă de bani pentru a-l sprijini pe acesta și pentru a-i face sărbătorile mai frumoase.

Conducerea Primăriei Vama a transmis mulțumiri pentru prezența numeroasă și i-a îndemnat pe oameni să facă o faptă bună înainte de Crăciun.

„Mă bucur enorm să vă văd în număr atât de mare și sper că a ajuns și la voi emoția pe care am trăit-o astăzi. Bucovina înseamnă emoție și tradiție și cei care au urcat pe scenă cred că ne reprezintă cel mai bine. Ne putem mândri cu ei oriunde și oricând. Am încercat să dăm acestui spectacol o notă caritabilă și să venim în sprijinul domnului Dorin Leontieș, care se confruntă cu probleme de sănătate destul de grave. O comunitate unită este o comunitate mai puternică! Haideți să fim împreună și când este nevoie de ajutor!”, a transmis viceprimarul comunei Vama, Tiberius Lucuțar, care a adăugat că: „Vă doresc ca Nașterea Domnului să vă aducă liniște în familii și multă bucurie! Urări de Anul Nou nu vă fac încă, pentru că vă așteptăm în număr și mai mare pe 31 decembrie, la Primărie!”.

De asemenea, Tiberius Lucuțar a mulțumit și prezentatorilor evenimentului, Gabriel Ojog și Daiana Ivașcu, dar și lui Nicolae Ciocan, cel care s-a ocupat de cea mai mare parte a organizării evenimentului, și tuturor celor care au luat parte la acest festival de tradiție pentru comuna Vama.

La rândul său, Nicolae Ciocan a transmis mulțumiri părinților care și-au îndrumat copiii spre Ansamblul „Cetina” și i-a rugat ca și în continuare să îi lase să facă parte din această poveste. Totodată, el a mulțumit și primarului și viceprimarului comunei Vama, Nicolai Baltag și Tiberius Lucuțar, pentru tot sprijinul acordat și pentru implicarea în astfel de proiecte de suflet pentru întreaga comunitate.

Printre cei ce au urcat pe scena de la Vama se numără Elisa Hechelciuc și fiica ei Elena, Ansamblul „Cetina” Vama, Grupul de Datini „Athos” Bucșoaia, Grupul Flocloric „Dor Bucovinean” Vama, Grupul vocal-instrumental „Piatra Șoimului” Câmpulung Moldovenesc, Sebastian Popa, Ansamblul de datini și obiceiuri „Plaiurile Pojorâtei”, Ansamblul „Străjerii” din Dolheștii Mici, dar și Grupul vocal „Ecoul Muntelui” Câmpulung Moldovenesc și Daiana Ivașcu.

Trebuie spus că în sala Centrului Cultural au fost prezenți primarul comunei Vama, Nicolai Baltag, viceprimarul Tiberius Lucuțar, care a venit însoțit de soția și fiicele sale, dar și consilieri locali din localitate.