Comuna condusă de Neculai Perju, tot mai atractivă pentru cetățeni. Investițiile de ordinul milioanelor de euro, motivul pentru care oamenii aleg Rădășeniul

Anul 2023 a fost plin de provocări pentru multe autorități publice locale din județul Suceava și asta datorită  proiectelor cu finanțare nerambursabilă în curs de finalizare. Aici trebuie să știți că finalizarea unui proiect înseamnă plata integrală către constructor, adică un efort financiar foarte mare pentru Primărie. Dar cum toate investițiile se realizează în acest fel, primarii trebuie să chibzuiască bugetele și să împartă banii corespunzător.

Așa se face că, după multe ore de muncă, drumuri la București, la Piatra Neamț sau la Iași și după zeci de calcule, nevoile oamenilor sunt acoperite rând pe rând, iar o comună în care investițiile nu existau nici pe hârtie, astăzi este una dezvoltată și atractivă pentru tot mai mulți cetățeni.

 Un exemplu concret că se poate, chiar și cu un buget mic, este comuna suceveană Rădășeni, localitate care nu mai seamănă deloc cu cea de acum câțiva ani. Acest lucru i se datorează edilului Neculai Perju, cel care a înțeles că fondurile nerambursabile sunt soluția viabilă pentru dezvoltare. Așa se face că, după ce a modernizat complet unitățile școlare, a pus la punct sistemul de sănătate, a creat o infrastructură culturală și a adus apa și canalul pe o parte din străzile comunei, primarul Neculai Perju continuă să investească în toate domeniile importante pentru comunitate.

 

Unul dintre proiectele importante la care se lucrează este cel privind extinderea rețelelor de apă și canalizare, investiție ce se ridică la 16,5 milioane de lei, bani atrași de Primăria Rădășeni prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Lucrările au fost demarate în urmă cu aproximativ trei luni și merg bine. Trebuie să spun că acest proiect prevede extinderea cu câte 7,5 kilometri a rețelelor de apă și canalizare. După această extindere, aproximativ 95% din cetățenii satului Rădășeni și aproximativ 5% din cei ai satului Lămășeni vor beneficia de aceste utilități. Pentru racordarea și branșarea celorlalte gospodării la apă și canal vom mai face și alte proiecte de extindere pe care le vom depune pe programe naționale sau europene”, a declarat primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju.

Edilul a adăugat că interesul oamenilor pentru aceste servicii de utilitate publică este foarte mare, ceea ce este îmbucurător.

„În proiect sunt prinse și 470 de branșamente individuale, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să suporte doar cheltuielile cu conductele din casă și până la poartă. De asemenea, se va construi un rezervor nou de apă în satul Lămășeni, ce prevede și o rezervă pentru alimentarea mașinilor de pompieri”, a mai spus edilul.

Neculai Perju a precizat că alimentarea cu apă se va face de la stația de la Spătărești, care este gestionată de operatorul regional ACET, iar conducta de apă uzată va fi racordată la rețeaua existentă și deversată în canalizarea municipiului Fălticeni, pentru ca apoi să ajungă în stația de epurare a orașului.

La capitolul infrastructură rutieră, edilul are vești bune pentru cetățenii satului Rădășeni ce își au gospodăriile peste pârâul Rădășanca: aici va fi construit un pod de 18 metri, ce va permite accesul mai facil către centrul localității. Această investiție, ce se ridică la 1,9 milioane de lei, va fi realizată tot cu fonduri guvernamentale, atrase prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Suntem în procedură de licitație, însă îmi doresc ca în primăvara anului viitor să demarăm și aceste lucrări”, a punctat Neculai Perju, care a adăugat: „Intenționăm să mai depunem spre finanțare și alte proiecte de modernizare a drumurilor comunale, însă trebuie să facem lucrurile gospodărește: să aducem mai întâi apa și canalul și gazul metan și apoi să asfaltăm. Avem foarte mult de lucru și sper să ne ajute Dumnezeu să putem asigura toate cofinanțările necesare proiectelor”.

Și pentru că ruralul evoluează din ce în ce mai mult, primarul de la Rădășeni are în execuție și un proiect privind Planul Urbanistic General al comunei, sau „Biblia compartimentului Urbanism” din Primărie.

 

Grădinița cu Program Prelungit, finalizată luna aceasta

 

 

 În sprijinul părinților care lucrează și nu au cu cine să își lase copiii, Primăria Rădășeni construiește o Grădiniță cu Program Prelungit, investiție ce se află în curs de finalizare. Acest proiect a fost demarat în urmă cu mai mulți ani, însă, din cauza problemelor pe care le-a întâmpinat constructorul, va fi gata luna aceasta.

„Investiția, care se ridică la aproximativ 400.000 de euro, este realizată cu fonduri europene, atrase prin AFIR. Sperăm ca până la sfârșitul lunii noiembrie să încheiem lucrările, iar ulterior să ne ocupăm de avizare și acreditare, astfel încât, de anul viitor, să poată fi funcțională. Clădirea este prevăzută cu trei săli de grupă și poate găzdui aproximativ 90 de preșcolari”, a subliniat edilul.

La capitolul modernizare și adaptare la ce apare nou, Primăria Rădășeni este și beneficiara unui proiect european ce prevede dotarea tuturor unităților școlare de pe raza comunei cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale, precum și dotarea unui laborator de informatică. Concret, acestea vor beneficia, printre altele, de aparatură IT, table inteligente și videoproiectoare.

 

Marea provocare a anului 2024: GAZUL METAN

 

Un pilon important al civilizației este reprezentat de un sistem funcțional de distribuție a gazului metan, element alternativ lemnului de foc, ce nu mai reprezintă o soluție de viitor pentru încălzirea gospodăriilor.

În acest sens, Primăria Rădășeni, în calitate de lider, împreună cu Primăria Cornu Luncii, derulează un amplu proiect de aducțiune a gazului metan în toate satele componente.

„S-a finalizat licitația pentru proiectare și execuție, iar în patru luni va fi finalizată documentația tehnică, timp în care noi trebuie să obținem autorizațiile necesare. Ulterior vom semna contractul final de finanțare cu Ministerul Dezvoltării. Intenționăm să ne mișcăm repede, astfel încât în primăvară să putem da ordinul de începere a lucrărilor”, a subliniat Neculai Perju.

Edilul a adăugat că se va lucra concomitent în ambele comune, SRM-ul urmând a fi amplasat pe raza comunei Rădășeni, lângă magistrala Frasin – Spătărești, de unde se va face alimentarea cu gaz metan a celor două unități administrativ teritoriale.

Foarte important este că această investiție, ce se ridică la 18 milioane de euro și totalizează 115 kilometri de rețea, prevede și branșarea gratuită a gospodăriilor la rețeaua de gaze naturale.

„Cea mai mare provocare a anului 2024 este începerea și derularea proiectului de gaz metan. Este o lucrare ce va răscoli fiecare uliță din comună. Sper să nu fie probleme cu asigurarea finanțării acestei mari investiții, astfel încât lucrările să se desfășoare bine. Aducțiunea gazului metan în comuna Rădășeni înseamnă civilizație, mai ales că lemnul de foc are un preț mare și se procură din ce în ce mai greu”, a mai spus primarul.

Totodată, Neculai Perju a ținut să sublinieze faptul că a fost sprijinit constant, la fel ca toate unitățile administrativ teritoriale din județul Suceava care au depus proiecte de aducțiune a gazului metan, în demersurile făcute, de către conducerea Consiliului Județean Suceava.

 

Comuna Rădășeni, tot mai atractivă

 

Cea mai mare recunoaștere a rezultatelor muncii primarului Neculai Perju și a echipei acestuia este faptul că, tot mai des, cetățeni din Fălticeni sau din alte localități aleg să se mute la Rădășeni. După cum spunea chiar primarul, „este o mare bucurie să văd oameni care nu sunt din comuna noastră că vin să solicite tot felul de autorizații, avize sau alte documente de la Primărie”.

„Oamenii prezintă interes pentru comuna Rădășeni și deja avem solicitări de la cetățeni din Fălticeni care vor locuri de casă aici, pentru că sunt condiții, localitatea este aproape de oraș și s-a dezvoltat foarte bine pomicultura. De asemenea, noi îi așteptăm acasă și pe ai noștri care muncesc peste hotare. Noi suntem obligați să asigurăm condiții civilizate cetățenilor, astfel încât să nu mai fie diferențe între oraș și sat”, a conchis primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju.

Și cum nevoile cetățenilor sunt într-o permanentă schimbare, iar lucrurile evoluează constant, conducerea Primăriei Rădășeni urmărește atent axele de finanțare nerambursabilă, astfel încât să îmbunătățească în timp real condițiile de trai ale cetățenilor.