Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava se află în preferințele multor absolvenți de liceu din județul nostru, dar și din județele vecine, pentru unele programe de studii concurența fiind acerbă.
Conf. dr. Andrei Lobiuc, prodecan al FMSB, responsabil cu activitatea științifică și baza materială, a explicat că pentru cele șase programe de licență viitorii studenți ai Facultății de Medicină au la dispoziție 298 de locuri, din care 140 bugetate, iar 158 cu taxă. Trebuie spus că sunt toate șansele ca locurile scoase la concurs să se ocupe curând, având în vedere că luni, 11 iulie, peste 200 de candidați au optat deja pentru unul sau mai multe programe de studii din cadrul Facultății.
Anul acesta, cea mai mare „bătălie” este dată pentru programele de studii Asistență Medicală Generală, Balneofiziokinetoterapie și Tehnică Dentară, însă și celelalte programe sunt atractive pentru viitorii studenți.
Prodecanul Andrei Lobiuc a subliniat că Facultatea de Medicină dispune de dotări moderne, laboratoare performante, dar și de posibilitatea efectuării stagiilor de pregătire practică atât în cadrul USV, cât și în alte instituții de stat sau private din județul Suceava, dar și din alte județe vecine.
„Facultatea oferă pentru toate programele de studii de licență și de master dotări moderne. Pe parcursul ultimilor doi ani s-au edificat patru laboratoare, cum este cel de anatomie, dotat cu calculatoare și monitoare cu tuch-screen pe care rulează softuri de anatomie virtuală și fiziologie. Aici avem câte o stație de lucru pentru fiecare student de la o formațiune de lucrări practice, ceea ce oferă posibilitatea fiecăruia ca pe parcursul unei ore să lucreze practic cu asemenea softuri. De asemenea, avem în vedere ca în viitor să extindem capacitatea acestui laborator cu un set de echipamente de realitate virtuală”, a spus conf. dr. Andrei Lobiuc, prodecan al FMSB.
Un alt laborator înființat recent este cel de biochimie, care este dotat cu echipamente de ultimă generație, dar și un laborator de fiziologie vegetală și animală, dotat cu echipamente de imagistică. Totodată, Facultatea de Medicină are în dotare și un laborator performant de biologie moleculară.
Trebuie spus că valoarea investițiilor cumulate în ultimii doi ani este de peste 1 milion de lei.
„Condițiile din cadrul FMSB sunt la standarde europene la toate programele de studii. Dincolo de asta, anul acesta, o să edificăm și un laborator de nutriție și dietetică, care să vină în completarea celor deja existente, și, de asemenea, vom completa și laboratorul de microbiologie cu o serie de echipamente care să ne permit să efectuăm analizele aferente programului de studiu”, a adăugat conf. dr. Andrei Lobiuc.
De altfel, viitorii studenți trebuie să știe că la începutul anului universitar vor primi tablete moderne dotate cu cartele sim și vor putea pleca în tabere organizate în mai multe stațiuni de la malul mării. De asemenea, Facultatea alocă peste 70.000 de lei pentru bursele de performanță, ceea ce înseamnă că studenții merituoși pot primi lunar o bursă cuprinsă între 700 de lei și 900 de lei, pe lângă celelalte burse, cum sunt cele de studiu, ocazionale sau sociale.
Pe de altă parte, trebuie menționat că USV a repartizat Facultății de Medicină aproximativ 80 de locuri în căminele studențești, ceea ce înseamnă că o mare parte a viitorilor studenți vor putea să se cazeze în spațiile din campus.
Un alt avantaj al studenților de la FMSB este reprezentat de cadrele didactice, un colectiv tânăr care se preocupă de punerea studentului în prim plan. Trebuie spus că din cele peste 70 de cadre didactice, aproximativ 50% sunt și cadre medicale.
Prodecanul a reamintit studenților că se pot înscrie și la Modulul Psihopedagogic, care le permite ulterior să profeseze în învățământ.
Reamintim că etapa de înscrieri pentru Admiterea 2022 la USV continuă până pe 13 iulie, pentru specializările unde există probe, și până pe 15 iulie, pentru specializările unde nu există probe. Pentru a confirma locul ocupat, candidatul declarat admis trebuie să se înmatriculeze cel târziu până la data de 27 iulie. Sunt disponibile, în total, peste 6.000 de locuri, din care aproximativ 3.000 de locuri bugetate la licență, masterat și doctorat. 1.400 locuri fără taxă sunt disponibile la ciclul de studii de licență, dintre care 40 de locuri sunt alocate absolvenților de liceu din mediul rural, 22 de locuri sunt pentru absolvenții de liceu proveniți din sistemul de protecție socială și candidații de etnie rromă, plus câte 5 locuri bugetate la licență și 5 la master pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale/ dizabilități.