Racheta care a ucis doi oameni în Polonia nu a fost lansată de armata rusă, ci, cel mai probabil, de apărarea antiaeriană din Ucraina. Este concluzia la care au ajuns atât liderii polonezi cât şi cei ai NATO, pe baza primelor date ale anchetei. Dar demnitarii occidentali subliniază că, în esenţă, tot Rusia poartă răspunderea pentru incident, deoarece a invadat şi bombardează Ucraina, care este nevoită să se apere. Oricum, constatarea că nu a fost vorba de un atac deliberat al Rusiei împotriva unei ţări din NATO a îndepărtat ameninţarea unei escaladări şi mai periculoase a războiului.
Andrzej Duda, preşedintele Poloniei: Nu avem nicio dovadă că racheta ar fi fost lansată de ruşi. De fapt, este foarte probabil că a fost lansată, pentru protejarea propriului teritoriu, de sistemul de apărare antiaeriană al armatei Ucrainei.
Ancheta asupra incidentului din Polonia continuă, dar examinarea resturilor rachetei arată că ea provine din arsenalele armatei ucrainene şi a fost produsă în fosta Uniune Sovietică. Rusia a lansat, marţi, un atac de o amploare fără precedent împotriva obiectivelor energetice ucrainene iar apărarea antiaeriană s-a străduit şi în mare parte a reuşit să-i facă faţă. Pe acest fond s-a produs tragicul incident din satul polonez de la graniţă. Cauza principală este, însă, războiul brutal declanşat de Rusia.
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă, în ultimă instanţă, răspunderea, deoarece îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei.
Preşedintele Zelenski, care, îndată după incident, acuzase Rusia că a atacat teritoriul NATO, şi-a menţinut şi a doua zi această opinie, dar, în final, a nuanţat-o.
Zelenski vrea experți ucraineni în ancheta privind incidentul din Polonia
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Noi dorim să fie stabilite toate detaliile, toate faptele. De aceea trebuie ca specialiştii noştri să se alăture anchetei internaţionale.
Participarea unor experţi ucraineni la anchetă va fi posibilă doar cu acordul Statelor Unite şi al Poloniei, după cum a avertizat preşedintele acestei ţări. În orice caz, constatarea că racheta nu a fost lansată de Rusia, deliberat sau din greşeală, a redus tensiunea din capitalele europene, care ajunsese la cote ridicate. Polonia avea în vedere invocarea articolului patru din tratatul NATO, care prevede consultări urgente în cazul în care un stat membru consideră că securitatea sa este în pericol. Iar unii comentatori evocau chiar articolui cinci care ar fi pus, practic, Alianţa Atlantică în stare de război. Criza a fost dezamorsată, dar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei rămâne inacceptabilă.
Linda Thomas Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU: Este o tactică deliberată a lui Putin. El pare să fi hotărât că, dacă nu poate cuceri Ucraina prin forţă, va încerca să îngheţe întreaga ţară pentru a o forţa să se supună.
Pentagon: O victorie militară asupra Rusiei este puţin probabilă în viitorul apropiat
Într-o discuţie cu ziariştii ucraineni, Volodimir Zelenski a dezvăluit că a primit, de la unii lideri străini, semnale că Rusia ar fi dispusă să negocieze încetarea războiului. El nu a dat detalii, dar a subliniat că orice eventuale negocieri trebuie purtate în public şi nu în spatele uşilor închise.
O reacţie mai puţin optimistă a venit de la Pentagon: în timp ce şi-a reafirmat cu tărie sprijinul pentru Ucraina, şeful statului major american interarme a apreciat că o victorie militară asupra Rusiei este puţin probabilă în viitorul apropiat.
Mark Milley: Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, definite ca alungarea ruşilor din toată Ucraina, inclusiv, aşa cum doresc ei, din Crimeea, probabilitatea ca aşa ceva să se întâmple în viitorul apropiat nu este ridicată, din punct de vedere militar.
Generalul Milley a precizat, însă, că nici Rusia nu poate învinge şi că ar fi posibilă o „soluţie politică” prin care să-şi retragă trupele din Ucraina.