Cum poate fi accesat programul „Rabla pentru sobe“. Guvernul vrea să înlocuiască cuptoarele țărănești cu șeminee

Autoritățile vor să lanseze programul „Rabla pentru sobe“, care va putea fi accesat de românii din zona de munte. Finanțările vor fi aprobate numai pentru sisteme performante și ecologice. 

Condiţiile pe care cetăţenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program nu sunt complicate. Solicitanții trebuie să fie cetăţeni români, să aibă domiciliu în locuinţa pentru care este solicitată finanţarea, să fie proprietarul respectivei locuinţe şi, asemănător programului „Rabla pentru electrocasnice”, să nu aibă datorii la stat.

„Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat «Rabla local». Vom implica şi primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu. Cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei. Ne dorim ca oamenii să nu fie puşi pe drumuri inutil. Ne dorim ca acest program să fie unul care se va desfăşura într-un spaţiu digital, se va desfăşura online, vom avea o platformă informatică dedicată”, a completat ministrul Mediului Mircea Fechet.

În termeni tehnici, cei care vor participa la „Rabla pentru sobe” vor putea opta pentru sisteme de încălzire de minimum 8 kilowaţi şi de maximum 35 de kilowaţi. Asta înseamnă că se va putea încălzi o locuinţă de cel puţin 60 mp, până la 140, chiar 200 mp, în funcţie de cât de bine este izolată casa respectivă.

Sobele vechi nu sunt numai ineficiente energetic, dar în timp s-au dovedit și extrem de periculoase. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în anul 2022, de exemplu, au avut loc 7.070 de incendii care au afectat locuințe. Dintre acestea, 34%, adică circa 2.400 de incendii, au avut loc din cauza coșurilor de fum defecte sau necurățate și 23% din cauza sobelor defecte sau cu improvizații. În mod evident, în 2022, cele mai multe incendii la locuințe au fost raportate în lunile reci, ianuarie (1.077), martie (994), decembrie (817) și februarie (726).

Reamintim că, Ministerul Mediului vrea să lanseze programul-pilot „Rabla pentru sobe” care se va ridica la valoarea de 500 de milioane de lei, iar finanţarea se va acorda pentru dispozitivele de încălzire care funcționează cu lemn, peleţi sau bricheți. În mod obligatoriu, sistemele vor avea un randament de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi.

„Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui. Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei de persoană”, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Din cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc. „De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece. Şi problema nu e reprezentată de tipul de încălzire în sine, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă. Lemnul de foc este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente, aflate în vecinătatea pădurilor. Însă lucrul la care vreau să mă refer în primul rând este legat de randamentul extrem de scăzut al acestora. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% şi 40%. Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv, există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion diesel de generaţie foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane de metri pătraţi (n.r. – metri cubi) de lemn ajung anual pe foc. Asta înseamnă, aşa cum am spus şi mai devreme, o presiune inclusiv pe fondul forestier”, a explicat Fechet, relatează adevărul.ro.