Cum să îți impresionezi prietenii cu un cheese board delicios?

Un cheese board sau un platou cu brânzeturi, în limba română, este aperitivul perfect pentru orice ocazie. Sunt delicioase, impresionante ca și aspect și foarte ușor de pregătit. Sunt foarte versatile ca și aperitiv, astfel că pot fi incluse în meniul fiecărei petreceri, fie că vorbim despre un simplu picnic, o aniversare sau o seară de sâmbătă petrecută cu prietenii. Bineînțeles, vrei să alegi cele mai sofisticate brânzeturi, incluzând varietăți cât mai sănătoase, poate chiar și tipuri de brânză fără lactoză, în funcție de preferințele invitaților.

 Cum să pregătești un platou de brânzeturi spectaculos?

 

Selecția tipurilor de brânză 

  • Alege o varietate de texturi și gusturi, alege brânză din mai multe tipuri de lapte (capră, oaie) și asigură-te că vei include cel puțin un tip de brânză care este familiară și apreciată de toată lumea. Selectează câte un tip de brânză din cele 4 tipuri de lapte și expune câte un tip de brânză din fiecare categorie, brânză maturată, o brânză proaspătă, una cu gust puternic și pentru culoare, o brânză albastră. În acest sens, poți alege din gama de brânzeturi maturate de la Laktotrio, pe care le găsești în magazinul lor online Laktotrio.ro. De asemenea, poți include sortimente precum brânză Camembert, Brie, Gouda sau Gorgonzola. 

 

Ce poți include, în afară de brânză?

  • Evident că brânza va fi vedeta platoului, dar pe lângă aceasta, poți adauga  diverse garniturincare să-i complimenteze gustul. Adaugă pe platou pâine tăiată în felii subțiri, batoane de pâine și biscuiți sărați, grisine, chipsuri crocante, orice tip de sărățele care să se potrivească în combinație cu brânza.
  • Pentru un plus de culoare, adaugă fructe proaspete precum ciorchini de struguri, zmeură, smochine, afine, cireșe sau pere. De asemenea, fructele confiate adaugă un plus de textură și savoare. Nu pot să lipsească nici mezelurile, cum ar fi prosciutto crudo sau salamul italian afumat. 
  • Legumele crocante precum morcov, țelina, ardei dulce și măslinele se potrivesc cu multe tipuri de brânză. 
  • Nucile sunt o alegere foarte inspirată pentru un platou de brânzeturi, complementând foarte bine gustul brânzei. Alege pentru platoul tău nuci pecan, fistic, migdale sau alune caramelizate. 
  • Dulcețurile și mierea aduc un plus de parfum și culoare platoului, așadar optează pentru gemul de smochine, gemul de caise, dar și pentru unul picant, cum ar fi gemul de ardei iute. 

Ce băuturi se potrivesc unui platou de brânzeturi?

  • Vinul ar fi prima alegere în materie de băuturi potrivite alături de un platou de brânzeturi. În funcție de tipurile de brânză pe care alegi să le folosești, trebuie să alegi și vinul. Dacă pentru brânzeturile maturate vei alege un vin roșu, sec, pentru cele proaspete alegerea ideală sunt vinurile albe și dulci.
  • Berea poate fi și ea o opțiune, pentru că hameiul conținut scoate în evidență gustul subtil al brânzeturilor. 

Cum se servește un platou de brânzeturi?

  • Asigură-te că fiecare tip de brânză are un cuțit separat, pentru ca invitații tăi să se poată servi singuri. 
  • Etichetează fiecare tip de brânză, pentru a evita ca oaspeții să fie nevoiți să te întrebe despre fiecare. Poți include informații precum proveniența și mod de preparare.
  • Adu-ți aminte să scoți brânzeturile din frigider cu ceva timp înainte de a te apuca de pregătirea platoului, pentru că aromele vor fi mult mai intense la temperatura camerei.

    

 

        Un platou de brânzeturi perfect echilibrat și decorat este întotdeauna o piesă de rezistență pentru orice petrecere ai găzdui, așadar sperăm ca toate aceste idei să îți fie de folos data viitoare când vei fi gazdă și vei vrea ca invitații tăi să fie plăcut impresionați.  

 

Sursa foto: Pexels.com