Cum și-a bătut joc Vasile Rîmbu de candidatul PSD de la Broșteni

Vasile Rîmbu lovește din nou! De data aceasta, candidatul PSD la Primăria Suceava și-a bătut joc de candidatul PSD la funcția de primar al orașului Broșteni și asta pentru că, „după discuții detaliate” cu Dorel Deneș, botoșăneanul, care se vrea șef peste Suceava, i-a insuflat acestuia ideea că ar putea construi un Centru de Primire Urgențe la Broșteni. Ori, acest lucru nu va fi posibil nici dacă îl construiește Primăria și nici dacă îl face un antreprenor, indiferent care este numele acestuia.

Explicația e simplă: Centrul de Primire Urgențe este parte integrată a unui spital fie el orășenesc, municipal sau județean și nicidecum nu poate fi construit la kilometri distanță de unitatea spitalicească, în acest caz fiind vorba de Spitalul Municipal Vatra Dornei.

Astfel că detaliile oferite de Rîmbu candidatului PSD de la Broșteni l-au pus pe cel din urmă într-o situație cel puțin penibilă.

„Sunt încântat să vă anunț că în Broșteni va fi construit primul Centru de Primiri Urgențe.

Ieri de ziua Internațională a Sănătății am avut discuții detaliate cu Vasile Rîmbu – fostul manager al Spitalului Județean Suceava, din care am aflat că acest proiect trebuie să fie rezultatul unui parteneriat public-privat solid.

Un aspect remarcabil al acestui proiect este susținerea fermă pe care am primit-o din partea Tiberius Marius Brădățan – Secretar de Stat la Ministerul Sănătății. Gheorghe Soldan – Deputat Parlamentul României, Mirela Elena Adomnicăi – Deputat Parlamentul României, Florin Sinescu – Subprefect la Instituția Prefectului – județul Suceava și Cristian Sologon – Subprefect la Instituția Prefectului – județul Suceava.

Centrul de Primiri Urgențe va oferi acces rapid și eficient la servicii medicale de calitate, , fiind echipat cu facilități de ultimă generație și personal medical dedicat și experimentat. Acesta va reprezenta un pilon al sănătății noastre comune, asigurând îngrijiri de urgență prompte și profesioniste pentru toți locuitorii orașului nostru.

̆ ̆ ̆ ̆ ̂ ̦ ̆ ̂ ̆ ̆ ̆ ̦ ̆ ̦ ̦ ̂ ̦ ̦ ̦ ”, a scris Dorel Deneș într-o postare pe Facebook.

Această fantasmagorie lansată în spațiul public, după girul lui Vasile Rîmbu, nu face decât să îl pună într-o lumină proastă pe candidatul social democrat de la Broșteni și asta pentru că nu poți sfida inteligența oamenilor, indiferent de numele sonore care au dat asigurări că e bine.

Ordinul 1706/2007, la capitolul Organizarea Compartimentelor de Primire urgențe (CPU), spune așa:

 Art. 33: Centrele de Primiri Urgențe sunt organizate astfel încât să fie posibile primirea, trierea, investigarea de bază, stabilizarea şi aplicarea tratamentului de urgenţă majorităţii pacienţilor sosiţi cu ambulanţele sau cu mijloacele proprii de transport, fiind necesară organizarea transferului unor pacienţi care necesită investigaţii complexe şi tratament definitiv de urgenţă la un spital de categorie superioară din judeţul respectiv sau din alt judeţ.

Art. 36: Un spital local general, clasificat din punctul de vedere al asistenţei medicale de urgenţă la nivel de competenţă III, într-un municipiu sau oraş, altul decât reşedinţa de judeţ sau municipiul Bucureşti, are în structura sa un CPU în cazul în care spitalul respectiv asigură asistenţa de urgenţă populaţiei din municipiul respectiv şi din zona rurală limitrofă.

Art. 37: Un spital local general, clasificat din punctul de vedere al asistenţei medicale de urgenţă la nivel de competenţă IV, într-un municipiu sau oraş, altul decât reşedinţa de judeţ, aflat la o distanţă semnificativă de reşedinţa de judeţ şi de alte spitale de nivel de competenţă mai înalt, are în structura sa un CPU în cazul în care acesta asigură asistenţa de urgenţă populaţiei din municipiul respectiv şi din zona rurală limitrofă.

Art. 38: În fiecare municipiu sau oraş, altul decât reşedinţa de judeţ, cu excepţia municipiului Bucureşti, va funcţiona un singur CPU cu personal şi spaţii special destinate.

Art. 39: Spitalele locale generale care nu pot organiza în structura lor CPU din lipsă de resurse umane şi/sau materiale vor organiza primirea urgenţelor în spitalul respectiv prin sistem de camere de gardă, implicând direct medicii de gardă din spitalul respectiv până la înfiinţarea unui CPU.

Un alt aspect, pe lângă cel de legalitate, ar fi că nimeni din mediul privat nu investește bani fără a-și rambursa investiția și a obține profit. Astfel, chiar dacă această această minunăție s-ar transforma, prin absurd, în realitate, serviciile medicale nu ar fi gratuite pentru cetățeni.

Cu alte cuvinte, Broșteniul va avea un Centru de Primire Urgențe construit de Dorel Deneș atunci când Vasile Rîmbu se va întoarce la Spitalul Județean Suceava sau, ca să cităm o veche zicală românească, „Când va zbura porcul!”.

Update:

Fostul manager al Spitalului de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” a precizat pentru SuceavaLIVE că discuția cu Dorel Deneș a fost reală, dar nu este despre un Centru de Primire Urgențe ci despre un Centru de permanențe. Acesta a precizat că deși și CPU și UPU funcționează pe lângă spitale, nu a vorbit despre un UPU.

„Dacă domnul Deneș a înțeles altceva, nu este vina mea. CPU și UPU funcționează pe lângă spitale. Probabil domnul Deneș a încercat o exprimare pe înțelesul tututor. De altfel, după întâlnirea respectivă a primit și legislația aferentă. Concluzionând, nu mi-am bătut joc de nimeni”, a precizat Vasile Rîmbu.