De la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava – la UCL. Bianca Ruști a fost admisă să studieze la una dintre cele mai prestigioase universități din lume

Într-o perioadă în care o mulți dintre adolescenți sunt tot mai pasionați de rețelele sociale, de jocurile video sau de diferite alte activități ce nu au legătură cu școala, suntem tentați să spunem că interesul pentru educație este tot mai scăzut.

În ciuda acestor lucruri, însă, mai sunt în Suceava și elevi care își doresc un viitor strălucitor, iar pentru asta au făcut demersurile necesare astfel încât să își continue studiile la universități de top din lume.

Printre aceștia se numără și Bianca Ruști, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, care a înțeles că dacă va studia la o universitate de renume își va putea asigura o carieră de succes.

Așa se face că a trimis solicitări către mai multe universități de prestigiu din Regatul Unit al Marii Britanii, prima sa opțiune fiind University College of London (UCL). De asemenea, câte o solicitare a fost trimisă și către Aberdeen University din Scoția, Leeds Beckett University, York St John University și Birmingham University.

Răspunsurile nu au întârziat să apară, iar primele patru unități superioare de învățământ au acceptat-o pe Bianca Ruști să le fie studentă, următorul pas în realizarea visului său fiind o notă bună la examenul național de Bacalaureat.

Și dacă vă întrebați la care dintre cele patru universități și-a propus să studieze, ei bine, este simplu: la UCL, unitate superioară de învățământ situată în top 10 universități din lume. Însă și mai impresionant este faptul că Bianca a ales să studieze Literatură Comparată Engleză – Mandarină. Da, ați citit bine: MANDARINĂ.

„Am ales UCL pentru că este o universitate de prestigiu și cred că ar fi o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea carierei mele profesionale. Ceea ce m-a atras cel mai mult este faptul că se află în top 10 la nivel global. Nu am fost hotărâtă de la început să studiez limba mandarină. Am aplicat inițial pentru Literatură Engleză, dar ei mi-au oferit un loc să studiez Literatură Comparată, deoarece au considerat că această specializare mi se potrivește mai bine, după ce comisia de admitere mi-a analizat dosarul. A trebuit să aleg o limbă pe care nu am studiat-o niciodată în școală. M-am gândit că oriunde în Europa, engleza este mai mult decât utilă, așa că am început să analizez limbile vorbite în afara acestui continent. Mi-au atras atenția limbile mandarină și arabă și după ce m-am consultat și cu familia mea, am hotărât că limba mandarină îmi poate aduce mai multe beneficii pe viitor, ținând cont de faptul că în China, economia este în plină ascensiune. Platforma de înscriere pentru învățământul universitar din Marea Britanie, permite cinci opțiuni. Am primit până acum patru răspunsuri pozitive, dar indiferent de răspunsul celei de-a cincea universități, UCL rămâne prima mea opțiune. Am fost acceptată la Aberdeen University din Scoția și la universitățile Leeds Beckett University, York St John University și University College of London din Anglia. Pe lista mea mai este și Birmingham University, de la care încă nu am primit niciun răspuns.

Mi-am dorit foarte mult să urmez cursurile unei facultăți cu predare în limba engleză, dar nu am găsit o specializare care să mi se potrivească, în România. Am ales Marea Britanie pentru că acolo beneficiez de anumite facilități privind taxele de studiu, deoarece am dublă cetățenie, Română-Britanică”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, Bianca Ruști.

Trebuie să știți că întregul proces de înscriere a început în luna septembrie 2023, dar până atunci Bianca a trebuit să susțină examenul Cambridge, nivelul C, fără care nu ar fi putut să aplice la o universitate din Marea Britanie. De asemenea, un alt aspect important de care marile universități țin cont este activitatea extrașcolară, de care Bianca nu duce lipsă.

„Scrisoarea mea de intenție cred că a contribuit foarte mult pentru cei care mi-au analizat aplicația. Aici a trebuit să menționez despre întreaga mea activitate școlară și extrașcolară, iar ulterior universitățile la care am aplicat, mi-au cerut documente justificative, acolo unde au considerat necesar”, a adăugat Bianca Ruști.

Întrebată despre gradul de dificultate al admiterii la universitățile de top, eleva de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a răspuns: „Din punctul meu de vedere, nu este foarte greu să fii admis la o universitate de prestigiu. Secretul este ca mereu să crezi în forțele proprii și să ai o bogată activitate școlară și extrașcolară, care să-ți lărgească orizontul”.

 

În spatele unui elev performant stă mereu o mamă care îl motivează și îl încurajează

 

Toată familia Biancăi s-a bucurat de reușita ei, însă cea mai mare satisfacție a fost a mamei sale, persoana care a crezut întotdeauna în ea, care a încurajat-o și care „a împins-o de la spate” atunci când era copleșită de anumite situații. Iar dovadă că mama nu a semănat în piatră stau excepționalele rezultate pe care Bianca le-a obținut până acum.

„Familia mea este mândră de mine și mă încurajează mereu. Ei au crezut în mine, atunci când eu consideram că nu sunt în stare de nimic. În tot acest proces, persoana care mi-a fost alături în permanență, a fost mama mea. Mereu m-a împins de la spate când am vrut să mă dau bătută și fără ea nu aș fi reușit niciodată să ajung la acest nivel”, a spus Bianca.

Și cum mai multe voci sunt mai puternice decât una, mesajul de recunoștință și mulțumire se îndreaptă și către prof. Loredana Bodnar, cadrul didactic de care Bianca s-a apropiat foarte mult, datorită modului său de a fi alături de elevi, de a-i încuraja și de a-i îndruma pe lungul drum al educației.

„Dacă ar fi să mai menționez o persoană importantă din viața mea, care m-a ajutat enorm în procesul meu de pregătire, fiindu-mi dascăl, mentor, psiholog, prietenă, este doamna profesoară de engleză,  Loredana Bodnar. Mi-ar plăcea ca într-o zi să predau și să trezesc în elevii mei, aceleași sentimente și aceeași dorință de cunoaștere, pe care dumneaei le-a trezit în mine”, a subliniat eleva.

University College London se află pe locul 9 în lume (QS World University Rankings 2024) și pe locul 2 în Marea Britanie pentru puterea de cercetare (2021 Research Excellence Framework).

UCL este membră a grupului Russell de elită al universităților din Marea Britanie  și face parte, de asemenea, din Liga Universităților Europene de Cercetare, un consorțiu de universități europene de cercetare care încearcă să influențeze politica în Europa și să dezvolte cele mai bune practici prin schimbul reciproc de experiență. Personalul și absolvenții de la UCL au câștigat un total de 30 de premii Nobel, iar 840 de profesori și 7.000 de cadre academice sunt dedicați cercetării și predării în 11 facultăți. Studenții UCL beneficiază de asocieri strânse cu câteva spitale didactice importante, cum sunt Great Ormond Street Hospital for Children, the Royal Free Hospital and Moorfields Eye Hospital.