Deputata Veronica Grosu îi cere premierului Ciolacu să oprească alunecarea în recesiune economică a țării noastre

 

Deputata AUR de Suceava Veronica Grosu i-a adresat o interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia îi solicită să oprească alunecarea în recesiune economică a țării noastre.

Veronica Grosu a precizat că România alunecă încet dar sigur spre recesiune economică. Diferența dintre veniturile și cheltuielile statului s-a ridicat la 30,2 mld. lei după primele două luni din 2025, echivalentul a 1,58% din PIB, potrivit execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor. Veniturile colectate în plus la buget în primele două luni din acest an provin cu precădere din impozitul pe dividende; veniturile din TVA au scăzut; investițiile au fost cu 24% mai mici decât anul trecut; cheltuielile cu dobânzile au explodat și restanțele statului par a se fi menținut la fel, în special dacă ținem cont de nivelul decontărilor pentru energie. Veniturile bugetului general consolidat au însumat 89,6 mld. lei în primele două luni din 2025, în creștere cu doar 3,4% față de aceeași perioadă din 2024. Creșterea este de șase ori mai mică decât avansul de anul trecut, de 17,2%, potrivit execuției aferente primelor 2 luni din 2024. O altă sursă de îngrijorare o reprezintă scăderea veniturilor din TVA, de 3,2%, până la 19,7 mld. lei. Avem încasări la TVA de:3,2% față de +16,5% în 2024.

Ea a adăugat că sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate  au totalizat 4,41 mld lei, în scădere cu 46,4% (an/an). Tranșa a 3-a din PNRR este blocată pentru că nu au fost eliminate pensiile speciale. Contribuțiile de asigurări au înregistrat 33,2 mld lei, în creștere cu 9,7%, sub evoluția fondului de salarii din economie.  Avem +50% la cheltuielile cu dobânzile. Creșterea este explicată de împrumuturile record accesate de statul român în ultimii ani, pe măsură ce deficitele bugetare au crescut. Anul trecut, spre exemplu, statul a împrumutat 252 mld. de lei de pe piețele interne și externe. Cu toate că statul rostogolește mereu aceste credite, dobânzile sunt plătite lunar de la buget. Cheltuielile de personal au însumat 28,10 mld. lei, în creștere cu 16,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. 

„Investițiile finanțate exclusiv de la buget au fost de 6,4 mld. lei, în scădere cu 45,8% față de anul precedent.Cheltuielile totale pentru investiții, care includ cheltuielile aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 13 mld. lei, cu 23,98% mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 17,1 mld. lei. Datele privind execuția bugetară mai sugerează că statul continuă să aibă datorii mari față de mediul privat.        

Pensiile și salariile sunt înghețate pentru anul 2025, la nivelul anului 2024. Inflația actuală este de peste 5%, Deficitul comercial la bunuri al României a crescut cu aproape 18%  până la 30 mld. euro. Datoria publică a României a depășit 45.000 de lei pe cap de locuitor.

România merge din rău în mai rău fiind iminentă recesiunea economică. Vreți să o rostogoliți până după alegerile prezidențiale în speranța că acestea vă vor menține la putere.

Față de această situație solicit răspuns la următoarea interpelare: Ce soluții aveți pentru evitarea recesiunii economice?”, se arată în textul interpelării.