Deputații AUR Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului României, Nicolae Ciucă, prin intermediul căreia îi solicită să elimine impozitarea pensiilor românilor sub pragul sărăciei și să impoziteze cu 90% pensiile speciale peste indemnizația Președintelui României.
„Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că va merge în coaliţie cu două propuneri pentru noua lege a pensiilor, precizând că nu doreşte să avanseze o dată de la care pensiile ar putea creşte sau suma cu care s-ar putea majora.
Prin această interpelare vrem să vă aducem la cunoștință vocea poporului și să vă precizăm cele 2 probleme majore din sistemul de pensii:
Faptul că impozitați pensiile aflate ca valoare sub coșul minim de consum pentru un trai decent, care nu se calculează în România încălcându-se legea.
Faptul că mențineți pensiile speciale cu diferențe imense între categorii sociale și produceți inechități încălcând principiul contribuției la sistemul de pensii.
Impozitarea pensiilor peste 2.000 lei în condițiile în care pragul sărăciei este de peste 3.000 lei/persoană/lună așa cum a fost acesta calculat prin aplicarea indicatorilor coșului minim de consum pentru un trai decent, prevăzuți în anexa 1 din OUG 217/2000 cu modificările și completările ulterioare, ne arată, că ocupându-vă mai ales de deplasări externe, ați pierdut contactul cu realitatea.
Pensia (nu a dumneavoastră, domnule Prim Ministru) reprezintă o sumă de bani plătită periodic pe baza unor norme legale (în cadrul asigurărilor sociale în urma plății impozitelor legale către stat) foștilor angajați după depășirea unei anumite limite de vârstă ori în caz de boală sau invaliditate, precum și urmașilor angajaților sau pensionarilor decedați. Astfel, o dată impozitați acei bani ar trebui plătiți la bătrânețe neimpozitați. Dacă nu vă mai ajung banii pentru pensiile speciale sau pentru subvenționarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat ați puteam măcar să calculați un prag de la care nu puneți în pericol subzistența pensionarilor.În acest moment, în România există peste 175 de mii de beneficiari ai pensiilor de serviciu. Concomitent, BNR a avertizat că, în curând, povara pensiilor speciale asupra bugetului de stat ar putea ajunge în 2-3 ani la aproximativ 1,5% din PIB.
Este inadmisibil ca în sectorul public să oferi pensii speciale unor categorii foarte largi și să oferi posibilitatea pensionării la vârste fragede, 45-5o de ani.
Una din tarele actualului sistem al pensiilor speciale este că foștii securiști din securitatea comunistă au primit această sinecură și nimeni nu a protestat.
Preocuparea «partidului trotinetă» de a plăti pe facebook din banii de subvenții de la stat pentru partidele parlamentare, campanii mincinoase la adresa AUR arată că demagogia și disperarea a ajuns la cote maxime.
Prin PLX 136/2022 aflată la Camera Deputaților spre dezbatere și adoptare, Partidul AUR susține impozitarea pensiilor speciale aflate peste indemnizația netă a Președintelui României cu 90%. Pragul de la care trebuie impozitate pensiile trebuie urcata la minim 3.000 lei față de raţă inflației și scumpirile în lanț și legat de coșul minim de consum pentru un trai decent, pentru a fi actualizat anual.
Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:
Care este data la care pensiile speciale peste indemnizaţia netă a Președintelui României vor fi impozitate cu 90% și când veți crește pragul de impozitare a pensiilor la 3000 lei actualizat cu coșul minim de consum pentru un trai decent?”, se arată în textul interpelării transmise de deputații suceveni.