Deputatul Acatrinei, către premierul Ciolacu: „La modul concret, cum ați susținut antreprenorul român în mandatul dumneavoastră?”

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a transmis o nouă interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia i-a solicitat să precizeze care sunt măsurile luate pentru susținerea antreprenorilor români.

„Din spațiul public aflăm că vă întălniți cu mediul de afaceri. Nu am văzut ca, într-un moment de maximă sinceritate să îi informați despre majorările de taxe de anul viitor care vor genera inflație și sărăcie, companiile fiind nevoite să strângă, din nou, cureaua pentru lipsa de eficiență a guvernanților.

Pe site-urile guvernamentale aveti doar un program pentru femeile antreprenor și invitații pentru participare la târguri și expoziții. Este normal!?

Statul român se află în situația absurdă de a datora sume semnificative companiilor de construcții, în timp ce continuă să ceară plata TVA-ului înainte de a-și achita datoriile. Această situație intolerabilă împinge firmele spre insolvență, în special pe cele din sectorul construcțiilor, unde 80% dintre companii sunt IMM-uri. Aceste firme, care sunt coloana vertebrală a economiei naționale, se confruntă cu un viitor sumbru. Riscul este ca odată cu prăbușirea IMM-urilor din construcții, piața furnizorilor de materiale se va prăbuși în lanț, amenințând zeci de mii de locuri de muncă. În spatele fiecărei firme care își închide porțile se află familii și comunități întregi care depind de aceste afaceri pentru a supraviețui. 

Pe de altă parte rata de absorbție a fondurilor europene la jumătatea perioadei bugetare 2021-2027 este zero, arată Consiliul Fiscal. România nu a reușit să atragă bani din fondurile de coeziune și structurale în valoare de peste 31 de miliarde de euro care i-au fost alocate. Printre motive se numără birocrația excesivă și incapacitatea administrației locale de a gestiona proiectele asumate. Pe termen lung, impactul va fi semnificativ: vom avea deficite mai mari de acoperit, pe de o parte, și «ne vom lua adio» de la banii pentru infrastructură,  necesari pentru a construi școli, grădinițe, spitale.

Mai mult, gradul de realizare a reformelor şi investiţiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este de doar 14%, arată tabloul de bord publicat de Comisia Europeană. România este printre codaşele Uniunii Europene la acest capitol, alături de Bulgaria sau Cipru. Din cele 558 de reforme şi investiţii, arată datele publicate de Comisia Europeană, România a dus la capăt «într-un mod satisfăcător» numai 70.

PNRR înseamnă un plan de 29 mld. euro pentru investiţii în rezistenţa României la şocuri economice, împărţiţi în două: jumătate fonduri nerambursabile şi jumătate împrumuturi la dobânzi aferente ratingului Comisiei Europene, care se împrumută la dobânzi mici, datorită ratingului bun. Pentru a accesa fondurile, România trebuie să ducă la capăt mai multe reforme cuprinse în PNRR şi agreate cu Comisia Europeană când s-a făcut planul. Un update de la Comisia Europeană arată însă că numai 14% din angajamentele României au fost respectate, până în acest moment.

României i-au intrat în conturi, potrivit datelor publice, circa 9,5 mld. euro, din PNRR până în acest moment. Conform execuţiei bugetare, însă, s-au cheltuit doar un sfert din aceşti bani, adică 2,4 mld. euro în 2022, 2023 şi 2024 cumulat.  În aceste condiţii, România trebuie să cheltuie în următorii doi ani şi jumătate restul de 26,6 mld. euro, sau pierde banii, pentru că PNRR, cel puţin conform negocierilor actuale, nu poate fi derulat mai departe de 2026 inclusiv şi ultima investiţie trebuie finalizată până se încheie acest termen.

Impozitele și taxele le-ați mărit în fiecare an, inflația este cea mai mare din UE, facilitățile Schengen se amână la o dată necunoscută, absorția fondurilor europene este jalnică. De ce nu spuneți oamenilor adevărul că ați întârziat deconturile din PNRR și ati mutat o tranșă de încasări pentru anul 2025 pentru că nu sunteți capabili să gestionați un proiect.   

Întâlnirile dvs cu mediul de afaceri ar trebui să fie doar pentru a vă cere scuze față de prestația dvs. în domeniul economic și nu pentru a invita câteva firme să le oferiți iluzia că, venirea la o întâlnire cu dvs. nu le va aduce foarte multe controale în viitor.

Prestația dvs este jalnică în susținerea antreprenorilor români drept pentru care aceștia se roagă să nu ajungeți nici măcar în turul 2. 

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: 

La modul concret, cum ați susținut antreprenorul român în mandatul dumneavoastră?”, se arată în textul interpelării.