Deputatul Acatrinei, către premierul Ciolacu: „Mutați groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație. Acum aveți Președintele CJ, faceți-o!”

Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu, prin intermediul căria îi solicită să mute groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș.

Parlamentarul sucevean a precizat că alegerile locale s-au încheiat, iar PSD acastigat președintia Consiliului Judetean Suceava.

„Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că Partidului AUR i s-a interzis dreptul de a avea candidat în persoana domnului Neculai Miron. În anul 2020, domnul Codreanu Bogdan de la PMP, a candidat și la Primărie și la Președinția Consiliului Județean cu același text de lege în Monitorul Oficial. Mai mult specialiști în lingvistică au emis probe, după procesele derulate în instanță, că particula sau din textul de lege se citește și fiind disjuncție inclusivă. O Decizie CCR a fost însă decisivă.

 Schimbarea s-a făcut la Suceava și cu o componentă importantă a electoratului AUR care nu a avut candidat la președinția CJ Suceava. Deși ne-am dorit să avem propriul candidat, schimbarea s-a făcut de către suceveni datorită faptului că Suceava  era un județ capturat de Gheorghe Flutur. Credem că implicarea personală a președintelui George Simion în demascarea abuzurilor făcute de Gheorghe Flutur și faptul că a condus personal mitingul din 28.01.2024, la care au participat 3000 de oameni, au avut un rol decisiv. 

Gheorghe Flutur a pierdut din cauza Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniș și a dosarului penal cu flagrantul de 40.000 euro la vicele lui Cristinel Crețu, în care, în mod evident este implicat.

De asemenea, licitațiile nu erau corecte și angajările se făceau cu avizul lui Gheorghe Flutur. A instaurat frica îm județ iar setea de putere a făcut ca ultimul baron în funcție să  se desprindă de sol.

Singurul partid care a spus lucrurilor pe nume în județ a fost AUR nu PSD.

Domule Prim-Ministru, aveți obligația să faceți ce vă cer cetățenii județului Suceava.

Primul lucru pe care îl doresc cetățenii județului Suceava este să mutați, prin orice mijloace, groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație. Acum aveți Președintele CJ, faceți-o!

Au trecut cei 5 ani în care Uniunea Europeană monitorizează fondurile europene acordate statelor membre deci groapa de gunoi poate fi mutată. Trebuie să găsiți o soluție legală. Astfel, Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.

In conformitate cu Directiva nr. 1999/31/EC privind depozitarea deşeurilor, Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 și O.G. nr. 2/2021, există o prevedere expresă față de distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite care trebuie să fie de 1.000 m. Actele normative precizate mai sus au fost comunicate către Comisia Europeană ca fiind acte de transpunere a directivelor europene.

Depozitul este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone (352.500 metri cubi) si este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E78 în punctul cel mai apropiat și la o distanță de 66 de metri de calea ferată (distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere). La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri.

Față de această situație vă adresez următoarea înterpelare: La ce data veți muta groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație?”, se arată în textul interpelării.