Deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat să găsească soluții pentru fermierii din zona de munte, care au fost afectați de închiderea fabricii Dorna Lactate.
Parlamentarul sucevean a reamintit că grupul francez Lactalis a închis în luna iulie 2020 fabricile de la Floreni și Vatra Dornei ale Dorna Lactate, prima sa achiziție pe piața românească iar cei 400 de angajați au fost concediați. Decizia era argumentată prin faptul că au epuizat toate încercările de eficientizare a activității în cele două fabrici, luând în considerare și noua realitate economică, care determină Lactalis să-și adapteze planurile pentru a rămâne competitivi în industrie. Brandul LaDorna a rămas pe piață, portofoliul de lactate LaDorna fiind produs în celelalte fabrici românești ale grupului. Astfel, producția pentru portofoliul brandului LaDorna a fost împărțită între fabrica Albalact din Oiejdea, județul Alba, și fabrica Covalact din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
„La acea dată s-a anunțat că Lactatis va mai cumpăra laptele de la localnicii din Zona Dornelor, lucru care astăzi nu se mai întâmplă, conform unei audiențe recente de la cabinetul parlamentar AUR Suceava, aceștia fiind abandonați și de la Lactatis și de Statul Român. Fermierii sunt obligați să treacă la producția de produse finite ca să supraviețuiască( cașcaval, smântână, cas, etc) și nu pot trece de taxa de raft și celelalte taxe din supermarket-uri iar vânzarea în zonă s-ar putea face numai în condiții de troc, pe care DEX îl definește ca fiind “formă simplă de comerț, constând din schimbul în natură, caracteristică economiei primitive”.
Cu alte cuvinte brandul LaDorna are valoare economică dar laptele din zona Dornelor «nu mai este bun», fermierii din zona Dornelor nu pot utiliza brandul care spune practic că: «vindem lapte si produse din lapte din zona Dorna» dar Lactatis cu lapte adus din alte zone, pot spune acest neadevăr și chiar să eficientizeze vânzarea produselor LaDorna.
Solicit să trimiteți Oficiul pentru Protecția Consumatorului(OJPC), ANSVSA, Departamentul Antifraudă împreună cu corpul de control al Primului Ministru care să evalueze dacă nu este o problemă în utilizarea brandului LaDorna cu lapte din Ungaria sau din Covasna și dacă nu este înșelăciune sau concurență neloială.
De asemenea, solicit să vă puneți parlamentarii să scoată din sertarele Camerei Deputatilor L223/2022 prin care am propus introducerea lanțului scurt de aprovizionare care implică ca operatorii economici mari (supermarket-uri) să achiziţioneze produse de la maxim 400 km de locul în care este situat supermarket-ul, și etichetarea produselor să fie făcută cu precizarea zonei de unde acestea provin.
Totodată explicațiile parlamentarilor PSD care au încă «fontanela deschisă» să tacă când vine vorba despre acest subiect (dar să susțină legea AUR). Trebuie să tacă întrucât la data de 27.03. 2020 în plină pandemie ați abrogat (noaptea ca hoții) și cu voturile PSD o lege similară care prevedea introducerea aceluiași lanț scurt de aprovizionare preluat din Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, lege cunoscută sub denumirea «51% produse românești în supermarket-uri». Când a fost serios PSD, în 2000 când a abrogat această lege sau în 2023 când o propune din nou.
Nu în ultimul rând, să-l trageți puțin de mânecă pe baronul Gheorghe Flutur, care, în puținele zile cât este văzut în județul Suceava, spune că el se ocupă de toate problemele județului Suceava la București, deși a uitat tocmai de problemele fermierilor din județ care vindeau laptele la Dorna Lactate și acum nu mai au cui să-l vândă, ca să nu mai vorbim despre cele 400 de locuri de muncă sacrificate pe altarul dorinței Lactatis de a vinde produse LaDorna făcute în județul Covasna. Se vede treaba că Gheorghe Flutur este preocupat de hore și festivaluri și auzim că vrea să-și înregistreze strigătura «OAKAKA» ca marcă la OSIM. Românii o duc din ce în ce mai greu și nu au cu ce să-și plătească facturile și din ce să le cumpere copiilor rechizite pentru îmceputul de an școlar iar baronul face hore.
Solicit să vă implicați ca mediator pentru ca marca LaDorna să fie donată de francezii de la Lactatis unei federații de fermieri din județul Suceava.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Ce soluții aveți pentru fermierii din zona Dornelor care nu au cui să vândă laptele din zonă pentru că a venit «eficientizarea» peste ei iar Statul Român i-a abandonat și (2)La ce dată veți trimite o comisie cu atribuții în domeniu sub coordonarea corpului de control al Primului Ministru să verifice corectitudinea vânzării de produse LaDorna făcute cu lapte din Covasna?”, a transmis deputatul AUR de Suceava Dorel Acatrinei.