Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o întrebare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, prin intermediul căreia a solicitat prelungirea termenelor de implementare a proiectelor de investiții finanțate din fondurile aferente cadrului financiar 2014-2020.
Deputatul sucevean a precizat că este de apreciat faptul că România va reuși, până la finalul acestui an, să ajungă la un grad efectiv de absorbție a fondurilor externe nerambursabile de peste 90%. Este în beneficiul României faptul că se fac eforturi pentru finanțarea cu prioritate a proiectelor care avansează cu mai multă viteză, pentru a crește rata de succes în utilizarea resurselor financiare europene.
„Cu toate acestea, cadrul financiar multianual 2014-2020 s-a suprapus peste un context marcat de multiple crize: pandemia Covid-19, criza produselor energetice, criza inflaționistă și blocajele comerciale determinate de agresiunea rusă din vecinătatea României. Aceste evenimente imprevizibile au afectat buna desfășurare a unor proiecte demarate și finanțate din fonduri europene nerambursabile, motiv pentru care ar fi deosebit de benefică pentru țara noastră o extindere a termenelor de finalizare a proiectelor până la finalul anului 2024.
Cunoscând faptul că și domnia voastră susțineți o extindere a termenelor de finalizare a proiectelor finanțate prin cadrul financiar multianual 2014-2020, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:
-
Pentru câte proiecte mari de investiții din Regiunea Nord-Est există riscul real de nu putea să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2023?
-
Care este stadiul negocierilor cu structurile de specialitate ale Comisiei Europene pentru a obține o prelungire (n+4) pentru sumele aferente cadrului financiar 2014-2020?
-
Care este valoarea finanțărilor fazate pentru următorul cadru financiar pentru marile lucrări de infrastructură din Moldova (Autostrada Moldovei, Autostrada Unirii sau Autostrada Nordului)?”, se arată în textul întrebării.