Deputatul Ioan Balan solicită măsuri pentru combaterea extinderii epidemiilor care afectează animalele din ferme și gospodării 

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, le-a adresat o Întrebare ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, și președintelui Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu, privind măsurile suplimentare pentru combaterea extinderii epidemiilor la fermele și gospodăriile din România.

Parlamentarul sucevean a apreciat adoptarea de către Centrul Național de Combatere a Bolilor a Deciziei nr.1/2025, decizie care conține măsuri specifice pentru prevenirea apariției și răspândirii febrei aftoase pe teritoriul României. Cu toate acestea, pe lângă riscul extinderii febrei aftoase din Ungaria, fermierii români și cetățenii care cresc în gospodării animale pentru propriul consum continuă să se afle sub amenințarea altor boli extrem de contagioase: pesta porcină africană, pesta micilor rumegătoare, gripa aviară.

„Efectele negative ale acestor boli se resimt deja în scăderea masivă aefectivelor de animale, în contracția ofertei interne de carne, produse din carne, lapte și produse lactate și, pe cale de consecință, în prețuri tot mai mari plătite de către consumatorii finali. Având în vedere faptul că o combatere eficace a extinderii bolilor impune măsuri mult mai ferme, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, vă solicit, domnule ministru, domnule președinte, următoarele precizări:

– Câte focare de boli la animale au fost depistate pe raza județului Suceava în anul 2024? Dar în primele 3 luni din anul 2025?

– Câte animale au fost sacrificate pe raza județului Suceava în anul 2024 din cauza bolilor?

– La ce valoare se ridică pierderile înregistrate de fermierii/cetățenii din județul Suceava în anii 2024-2025? Câte despăgubiri au fost acordate în aceeași perioadă?

– Ce măsuri suplimentare pentru combaterea extinderii bolilor aveți în vedere să aplicați, în condițiile în care majoritatea măsurilor deja luate au dovedit o eficacitate redusă?”, se arată în textul Întrebării.