Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia îi solicită să precizeze la ce dată va fi corelat salariul minim cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.
Parlamentarul sucevean a precizat că România trebuie să coboare preţurile la electricitate. Asta ar necesita o extindere mai accelerată a surselor de energie regenerabilă, dezvoltarea reţelelor electrice şi decuplarea preţurilor la energie din surse regenerabile de electricitatea produsă pe bază de combustibil fosili. România trebuie să îşi majoreze cheltuielie pentru cercetare şi inovare în aceste domenii și să asigure o dezvoltare a companiilor prin reducerea prețurilor la electricitate și gaz după modelul SUA. Este necesar să reducerem costurilor publice prea mari și să eliminăm corupției endemică care impune un sistem de impozitare mult prea mare (pentru companii și populație) pentru plata unor pensii speciale neconstituționale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat. În ultimii ani salariile și pensiile nu s-au majorat nici măcar cu rata inflației. Putem spune că Statul a luat de la cei săraci ca să trăiască mai bine politicienii și clientela lor politică.
„Coșul minim de consum și salariul median sunt 2 indicatori pe care ar fi trebuit să-i utilizați în reducerea acestor decalaje. Se vede treaba că nu o faceți. Majorările de impozite și taxe nu țin cont de coșul minim de consum al populației ca prag al sărăciei și de nivelul de trai scăzut.
Salariul median constituie acea sumă în raport cu care o jumătate de populaţie are venituri mai mari iar altă jumătate are venituri mai mici decît suma indicată. Coșul minim de consum reprezintă pragul sărăciei, în România, prag de la care statul trebuie să intervină.
Anul 2024 era anul în care statele membre trebuie să finalizeze transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele raportarea veniturilor la un coș minim de consum.
Dublul prag de decență(raportarea la coșul minim de consum și raportarea la 50% din salariul mediu) influențează deja politicile privind salariul minim în întraga UE.
Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.
În Planul Național de Redresare și Reziliență( PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii, la prețuri reale. Putem spune că România nu respectă ce a scris in PNRR și ne mirăm de ce tranșa a 3-a din PNRR a fost blocată de UE.
Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Uniunea Europeană impune calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă ”pragul sărăciei”.
Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui ”coș de bunuri și servicii la prețuri reale” să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Asa cum a fost convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie.
Pentru ca acest lucru să se întîmple trebuie să faceți 2 lucruri:
- Institutul Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform OUG 217/2000.
- Să corelați salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Care este data la care, în Romania, se va calcula cosul minim de consum pentru un trai decent conform Anexei 1 din OUG 217/2000? La ce dată veți corela, salariului minim și pensia minimă cu un coș de bunuri si servicii la prețuri reale în acord cu principiile hotărârii Parlamentului European din data de 14.09.2022 și cu PNRR?”, se arată în textul interpelării.