Deputatul Pușcașu îi cere demisia premierului Ciolacu: „Ați defavorizat lucrătorii din grupele 1 și 2 de muncă, însă nu ați eliminat pensiile speciale”

Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a transmis o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu privind noua lege a pensiilor. Parlamentarul sucevean i-a transmis primului ministru că stigmatizarea minerilor, siderurgiștilor și altor categorii similare amplifică inechitățile în domeniul pensiilor. 

Florin Pușcașu a precizat că noua lege a pensiilor  încalcă principiul contributivității și al stabilității în cazul actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă. Statul roman îi consideră pe pensionarii din grupele de muncă 1 și 2  privilegiați, deși statul a încasat pentru ei contribuții suplimentare de 8-10% în raport cu angajații care au lucrat în condiții normale.

„Aproape 800.000 de oameni sunt nedreptățiți de noua lege a pensiilor. Pensiile minerilor, siderurgiștilor și altor categorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale nu sunt pensii speciale. Prevederea prin care aceștia nu vor avea pensiile indexate în următorii ani reprezintă stigmatizarea acestor categorii sociale care au contribuit suplimentar la fondul de pensii.

În minerit stagiul complet de cotizare era de 20 de ani pentru cei care au lucrat la minele de cărbune, fier, zinc, 15 ani pentru minerii cu expunere la radiații-zona 1 și 17 ani pentru minerii cu expunere la radiații- zona 2.

După noua recalculare, minerii au fost declarați cu un stagiu de cotizare incomplet, motiv pentru care noua pensie a fost recalculată chiar și la jumătate.

 145.467 lei este suma recalculată în minus pentru minerii care au primit decizii până la data de 22.08.2024 care au lucrat la Mina Crucea din judetul Suceava. Pe lângă diminuare, pensiile lor nu vor mai crește practic niciodată. Minerii sunt astfel stigmatizați, dezonorați că munca lor în societate nu este bună și nu a fost cuantificată corespunzător.

De asemenea, pensionarii din minerit vor fi afectați și în viitor de aceste modificări pentru că, fără un studiu de impact, le-a fost majorat stagiul de cotizare cu 5-10 ani. Așa dintr-o dată, autoritățile de la București au apreciat că plămânii unui miner rezistă cu 5-10 ani mai mult.

 A fost, de asemenea, modificat articolul care permitea angajaților din comunele cu un mediu radioactive să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani. Această modificare a fost realizată fără o comunicare a comunităților afectate și ignore complet riscurile suplimentare la care acești angajați sunt expuși.

Decizia 120/2007, Curtea Constituțională a stipulat că acțiunea de recalculare are efecte doar pentru viitor iar Decizia 375 din 2005 a Curtii Constituționale stipulează că noile reglementări nu pot fi aplicate cu efecte retroactive ci numai pentru viitor.

În interpretarea art.30 alin.44 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, asimilarea perioadei anterioare de 01.04.2001, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă , în condițiile unui stagiu de cotizare în condiții speciale de muncă, produce efecte și sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit.B din Legea 263/2010 și nu numai cu privire la determinarea stagiului de cotizare dar și la reducerea vârstei de pensionare.

Față de această situație, pentru pensionarii în plată trebuie să lăsați stagiul de cotizare în minerit așa cum a fost, iar această categorie de pensionari trebuie să se bucure și de indexările viitoare ale pensiilor. Vărsta de pensionare în minerit trebuie să rămână la fel.

Solicit public revenirea la condițiile anterioare de calcul a pensiilor pentru angajații din minerit și reintroducerea în lege a reducerii vârstei de pensionare cu 2 ani pentru comunele menționate în textul al.5 al articolului 65 din Legea 263 din 2010. De asemenea, solicit reevaluarea punctului de pensie (VPR) pentru această categorie de lucrători, având în vedere riscurile și contribuțiile lor superioare la CAS.

Un tratament echitabil al minerilor ar însemna recunoașterea sacrificiilor și riscurilor asumate de acești angajați.

Față de faptul că, astăzi, nu sunt anulate pensiile speciale, la data când ați defavorizat lucrătorii din grupele 1 și 2 de muncă vă solicit demisia din funcția de prim-pinistru al României. Câtă vreme nu ați eliminat pensiile speciale nu puteți să vorbiți despre echitate.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: La ce dată veți rezolva inechitățile introduce la adresa minerilor prin noua recalculare a pensiilor? Când redați demnitatea lucrătorilor din grupa 1 și 2 de muncă?”, se arată în textul interpelării.