Deputatul Pușcașu îi solicită premierului Ciolacu să anuleze noua taxă introdusă de Guvern de la 1 octombrie 2024 și să măsuri privind reducerea prețurilor la energie

Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu îi solicită premierului României, Marcel Ciolacu, să anuleze taxa denumită „contribuția CfD”, noua taxă introdusă de Guvern de la 1 octombrie 2024 și să măsuri privind reducerea prețurilor la energie.

Parlamentar a precizat că românii vor avea de plătit o nouă taxă, ce se va regăsi pe factura de energie, de la 1 octombrie. Furnizorii vor percepe noua taxă tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici. 

Furnizorii de energie electrică vor percepe o nouă taxă românilor, începând de la 1 octombrie 2024. Noua taxă va fi numită „contribuție CfD” și are drept scop finanțarea unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon. Valoarea noii taxe este stabilită la 0,000128 lei/kWh plus TVA, ceea ce înseamnă un cost suplimentar orice gospodărie. Pe durata plafonării prețurilor la energie, care expiră la 1 aprilie 2025, contribuția CfD va fi plătită de furnizorii de energie electrică și nu va fi transferată clienților. Această măsură a generat nemulțumiri în rândul furnizorilor, care au solicitat modificări legislative pentru a permite ajustarea prețului final plafonat. 

Deputatul Pușcașu a adăugat că, potrivit ANRE furnizorii sunt obligați să evidențieze separat valoarea contribuției CfD pe facturile emise. Această măsură vine în contextul în care „introducerea unei noi componente în preț nu se poate realiza în absența amendării” ordonanțelor existente.

„Marii consumatori industriali de energie și-au manifestat deja nemulțumirea față de noua taxă CfD și au precizat că „în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri.”Marii consumatori vor o abordare echitabilă care ține cont de realitățile economice și de impactul asupra activității lor. Primele facturi ce va include noua taxă, „contribuția CfD”, vor fi emise în luna noiembrie 2024.

Pe de altă parte, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că după 1 aprilie 2025, trebuie ca subvenția la plata energiei electrice și gaze naturale să fie acordată consumatorilor cu adevărat vulnerabili. Practic nu toți cei care primesc astăzi subvenție vor primi în continuare. 

Mai mult, potrivit unei directive de eficiență energetică emisă de Comisia Europeană, pentru reducerea emisiilor de carbon, toate centralele de apartament pe bază de gaze ar trebui eliminate în următorii ani. Rezultă că domeniul energiei este acela care va determina noi scumpiri în România.

Solicităm anularea taxei denumită “contribuția CfD”, noua taxă introdusă de Guvern de la 1 octombrie 2024 și preluarea la bugetul de stat a finanțării noului mecanism propus.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Ce măsuri veți lua pentru scăderea prețului energiei în România la nivelul statelor dezvoltate din UE, având în vedere că pe piața bursieră spot, România are cea ma scumpă energie din UE cu o medie de 196 de euro pe MWh, urmată de Bulgaria și Grecia, cu 154 de euro pe MWh. În același timp, în vestul Europei prețurile medii arată astfel: Spania – 95 euro, Portugalia – 95 euro, Franța – 61 euro, Belgia – 63 euro, Olanda – 64 euro, Norvegia – 23 euro, Danemarca – 52 euro. Solicit răspuns în scris și oral”, se  arată în textul interpelării.