Directorul General al ANPC, Paul Anghel, a prezentat, luni, sfaturi pentru cei care doresc să ţină post, în perioada următoare. Această categorie de persoane este îndrumată să cumpere produsele de post numai din locurile amenajate şi autorizate şi să verifice cu atenţie etichetele.
Într-o postare de luni pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel recomandă consumatorilor să solicite şi să păstreze bonul de casă, după ce achiziţionează produse şi să verifice cu atenţie eticheta acestora.
”Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitateaconformitatea sau siguranţa unui produs. De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea. Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Nu cumpăraţi produse a căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi de a evita astfel să fie induşi în eroare”, transmite Paul Anghel.
Directorul ANPC recomandă, de asemenea, consumatorilor să acorde o atenţie deosebită listei de ingrediente de pe produsele de post.
”Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător, şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate”, a mai scris Paul Anghel.
De asemenea, Anghel îndeamnă consumatorii să verifice dacă în magazinul de unde cumpără produse de post sunt respectate condiţiile specificate de producător.
”Şi nu în ultimul rând, verificaţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După aachiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj. De asemenea, verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşita sau modificată”, mai precizează Anghel.
Potrivit sursei citate, în urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant “produs de post”. De asemenea, s-a găsit ”maioneză vegetală simplă” şi “maioneză vegetală Shaorma”, deşi denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente.
Comisarii au mai găsit “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs ”de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor şi multe altele asemenea, scrie psnews.ro.