„Drumul Lemnului” și „Târgul Lăptarilor”, pe 1 octombrie, în Complexul BTT din Câmpulung Moldovenesc

Anual, în prima duminică din luna octombrie, Festivalul „Drumul Lemnului” și „Târgul Lăptarilor” celebrează și promovează vechile ocupații ale câmpulungenilor. Astfel, chiar pe 1 octombrie, Complexul BTT din municipiul Câmpulung Moldovenesc va găzdui  cele două evenimente devenite tradiție. Deschiderea oficială va avea loc la ora 11:00 iar ulterior se vor vizita și bonita standurile și va avea loc festivitatea de premiere a Târgului Lăptarilor, la care participă crescătorii de taurine și procesatorii de lapte.

De asemenea, vizitatorii sunt invitați să treacă pe la tarabele meșterilor populari, la cele cu produse și mâncăruri tradiționale preparate pe loc, în fața lor, la standurile firmelor care produc și comercializează utilaje destinate prelucrării laptelui şi lucrărilor agricole cu specific montan. La târg  vor fi, de asemenea, standuri cu produse lactate, avicole, pomicole, ale marilor şi micilor procesatori, utilaje de prelucrare a lemnului, precum și o expoziție de animale – bovine, cai, oi, păsări și animale mici. 

Pe parcursul manifestărilor vor evolua ansambluri folcloricele Trompetele de argint de la Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, Piatra Șoimului, Plaiurile Pojorâtei, Flori de Bucovina – Sadova, Brăduțul – Frumosu, Floare de Colț – Câmpulung Moldovenesc, Cetina – Vama, Cununa Bucovinei – Câmpulung Moldovenesc, Cătălin Maximiuc,  Liliana Coca, Geta Zbranca, Dayana Ivașcu, Nicoleta Hafiuc, Iustina Horga, Cornelia Ștefan, Mădălina Lupu Popii, Petronela Butnariu, Daria Maftean, Elisa Dominte, Diana Aioanei, Alexandra Haucă și Sebastian Popa.

„Târgul Lăptarilor”, în judeţul Suceava este cunoscută şi aşteptată această manifestare anuală, drept o sărbătoare a crescătorilor de taurine şi a procesatorilor de lapte, care, împreună produc, respectiv, înnobilează alimentul ce reprezintă prima hrană pentru om.

Meșterii populari, crescători de animale și mici producători locali, tarabele cu produse și mâncăruri tradiționale preparate pe loc, în fața clienților, spectacolul folcloric, fac din aceste evenimente un punct de atracție pentru mii de oameni.

La acest târg participă firme al căror obiect de activitate este producerea şi comercializarea utilajelor destinate prelucrării laptelui şi lucrărilor agricole cu specific montan şi gospodarii din Câmpulung Moldovenesc, care în fermele proprii, cresc animale, care sunt evaluate de către o comisie de specialitate. În cadrul acestor manifestări mai sunt organizate standuri cu produse lactate, avicole, pomicole, ale marilor şi micilor procesatori.

Sărbătoarea are deja un nume consacrat „Târgul Lăptarilor” şi se desfăşoară anual, în prima zi de duminică a lunii octombrie, în localitatea cea mai încărcată de tradiţii şi de istorie din Bucovina – Câmpulung Moldovenesc, atribut la care se adaugă frumuseţea peisagistică, bunătatea şi înţelepciunea oamenilor din zonă.

Festivalul „Drumul Lemnului” a fost conceput, finanțat și organizat, în scopul realizării unei promovări eficiente a datinilor şi obiceiurilor privind prelucrarea lemnului din Bucovina, ca un eveniment cu impact turistic important, într-un cadru adecvat pentru expozanţi şi vizitatori, care a permis desfăşurarea tuturor activităţilor în cadrul festivalului „Drumul Lemnului”.

„Drumul Lemnului” se alătură conceptelor ce stau la baza brandului „Turism în Bucovina”, prin faptul că promovează un produs turistic modern, autentic, specific zonei, cu un important caracter de conştientizare şi de cunoaştere a moştenirii lăsate de civilizaţia lemnului.

Programul acestor manifestări cuprinde: spectacole folclorice, concursuri, divertisment, discuţii pe teme profesionale.