Jurnalistul și scriitorul sucevean Neculai Roșca a lansat vineri, 28 octombrie, două volume de proză ce-i poartă semnătura, „Umbre” și „Poveștile de luni”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” și s-a bucurat de o prezență numeroasă. Astfel, alături de Neculai Roșca au fost, atât membri ai familiei sale, cât și colegi jurnaliști, oameni de cultură și politicieni, între care primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectul Alexandru Moldovan și subprefecții Florin Sinescu și Cristian Șologon, senatorul George Mîndruță, deputatul Mirela Adomnicăi, administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, directorul CJP Suceava, Constantin Boliacu, directorul Direcției Agricole, Claudia Gogu, prorectorul USV Mihai Dimian, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, Alexandru Ovidiu Vintilă, precum și directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș.
Despre Neculai Roșca, Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, cel care a și prefațat volumul „Poveștile de luni”, a spus că este un împătimit de poveste, iar în volumele scrise de el se vede clar această amprentă. Mai mult decât atât, Vintilă a subliniat că lectura volumelor ce-i poartă semnătura jurnalistului sucevean este agreabilă și plăcută.
„Autorul știe să se bucure și să își împărtășească bucuria, are farmec și își exprimă în scris trăirile cu iscusință, într-un mod direct, fără a aborda o stilistică extrem de complicată și încărcată de tropi. Calitatea cvasi-cinematografică a unor cadre e susținută de un fundal pitoresc al lumii satului din care provine Neculai Roșca și de unde își extrage seva relatărilor sale pline de miez. Atent la detalii, autorul construiește din câteva tușe portrete credibile și stări de fapt memorabile și, în același timp, grăitoare”, a spus Alexandru Ovidiu Vintilă.
De cealaltă parte, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, a spus că „nimeni nu a reușit să facă atâta reclamă comunei Vicovu de Jos și Remezăului cum face Neculai Roșca prin scrierile sale.
Și pentru că primarul Ion Lungu sprijină activitățile culturale din municipiul Suceava, l-a invitat pe Neculai Roșca la un parteneriat cu Primăria Suceava în vederea publicării viitorului volum ce va fi lansat de către cel din urmă. Totodată, edilul Sucevei l-a felicitat pe autor, subliniind că este „un camarad de nădejde”.
Și prefectul Sucevei a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Neculai Roșca, subliniind că ambii sunt absolvenți ai Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, iar lansarea celor două volume coincide cu împlinirea a 150 de ani de la înființarea unității școlare.
Și fratele mai mic al autorului, Constantin Roșca, a vorbit în fața invitaților. El a confirmat că cele relatate în volumele semnate de Niculai Roșca au conexiune în realitate și i-a recomandat fratelui mai mare să scrie o carte care să conțină poveștile amuzante din trenul cu care făceau naveta la școală.
Vizibil emoționat, Neculai Roșca a mulțumit tuturor pentru prezență și, de asemenea, a vorbit despre bătrânii satului de la care a avut multe de învățat și ale căror povești sunt cuprinse în paginile volumului „Umbre”.
„Mă bucur că nu ezitați să mă vizitați în continuare și nu doar la lansările de carte, ci și răsfoind paginile pe care le scriu și le public”, a spus autorul Neculai Roșca.
Trebuie precizat că volumul „Umbre” este prefațat de criticul literar Mircea A. Diaconu, prorector al Universității Ștefan cel Mare Suceava, iar prefața la „Poveștile de luni” este semnată de poetul, scriitorul și eseistul Alexandru Ovidiu Vintilă, președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni.
„Neculai Roșca va fi pornit în ingenioasa lui idee de la felul omului simplu de a-și gândi transcendența. O mare enigmă, în fond, pentru omul simplu, care depășește cu nonșalanță și fără crize existențiale capitala întrebare privind raiul și iadul, cu care, evident, ia ușor contact (vizual, ce-i drept) când merge la Voroneț, la Putna, la alte mănăstiri din Bucovina care-i oferă reprezentări semnificative și de impact. Ieșit pe poarta mănăstirilor, omul revine la reprezentarea lui comună și enigma e rezolvată simplu: odată mort, omul continuă să trăiască, împreună cu vecinii și cunoștințele sale, cu întâmplările din timpul vieții la suprafață, își vede familia, vorbește, fumează și poate face cam tot ce-i trece prin cap. (…)
Neculai Roșca închină un imn locurilor și oamenilor în care și-a trăit o bună parte, partea esențială, din viață”, a spus prof.univ.dr. Mircea A. Diaconu.
Evenimentul s-a încheiat pe acorduri de chitară, în compania lui Dorel Mihoc, și cu o sesiune de autografe.