Elena Lasconi, liderul USR și candidata partidului la alegerile prezidențiale, a explicat la Suceava că la nivel regional este alături de Maia Sandu și Republica Moldova și va face lobby peste tot ca moldovenii să intre în Uniunea Europeană și NATO.
„Vom sprijini în continuare Ucraina pentru că nu ne permitem să avem Rusia la graniță”, a arătat Lasconi.
Elena Lasconi a spus că doreşte dezvoltarea parteneriatului B9, inclusiv prin aderarea Greciei.
„În regiune, am putea să dezvoltăm mai mult parteneriatul B9, la care aş vrea să adere şi Grecia, să avem un B10. Acest parteneriat a fost un proiect româno-polonez, de după Primul Război Mondial, şi unea, practic, un traseu între Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Mediterană. Este foarte important să avem acest traseu şi să investim în tot ceea ce înseamnă rutier, adică să avem o rută care să lege aceste trei mări – cale ferată şi transport al energiei. Şi atunci vom deveni cel mai important actor, practic, din zonă”, a opinat ea.
Elena Lasconi, președinta USR, a criticat refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen, acuzând liderii români, începând cu președintele Klaus Iohannis și continuând cu actuala coaliție. În contextul declarațiilor ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, Lasconi subliniază necesitatea unei poziții ferme din partea României pentru a obține admiterea în spațiul Schengen. Aderarea României este esențială pentru dezvoltarea economică și mobilitatea cetățenilor.
„Dacă eram în locul lui Iohannis m-aș fi dus la toate televiziunile din Austria și le-aș fi spus, nu că amendez investitorii austrieci din România, ci le-aș fi spus că aceștia sunt „plămânul” economiei Austriei. Aș fi stat o săptămână și aș fi mers la presa din Austria cât de mult rău face guvernul lor propriilor investitori. Noi am avut un calendar al aderării în spațiul Schengen care trebuia să se împlinească în 2013. Această alianță contra naturii PSD – PNL, făcută prima dată, au căutat să îl de-a jos pe Băsescu în 2012, deși o bună parte din obiective erau îndeplinite. Cum au reacționat austriecii? România nu are stabilitate, nu este predictibilă și nu mai există niciun calendar. Acum suntem în 2024. Dacă nu făceau această alianță nenorocită primul USL, noi eram în Schengen din 2013. Acum au făcut USL 2 care a adus o grămadă de lucrui rele pentru România”, a spus Lasconi.