Europa afectată de schimbările climatice – companiile își regândesc amprenta de carbon

Prin simplul fapt că produc și/sau consumă bunuri, companiile contribuie direct la fenomenul schimbărilor climatice. Influența negativă pe care o au stă în emisiile de gaze cu efect de seră pe care le emit prin propria activitate. Puse la un loc, ele definesc amprenta de carbon. Vorbind de Europa, schimbările climatice afectează deja sectoare importante, de la mediu, sănătate, până la economie.

 

Văzând următoarele, companiile încep să-și regândească amprenta de carbon 

Ghețari mai puțini în zonele muntoase 

 

Schimbările se văd cel mai bine acolo unde era rece și nu mai e. Conform unui infografic publicat de Parlamentul European, temperatura în zonele muntoase din Europa este în creștere, peste media europeană. Asta duce la topirea ghețarilor și crește riscul de apariție a bolilor la păduri, de dispariție a speciilor și riscurile asociate cu căderi de pietre și alunecări de teren. În sectorul economic s-a observat o scădere a turismului pentru schi. 

 

Secetă în regiunea mediteraneană 

 

S-au observat aici mai multe perioade de caniculă și mai puțină ploaie. În același grafic este menționat un nivel mai scăzut al apelor râurilor și o creștere a riscului de secetă și incendii forestiere. S-a observat și o schimbare în majoritatea sectoarelor economice din această regiune. În agricultură, recoltele sunt mai slabe din cauza lipsei de apă. Oamenii își cresc cu greu animalele, iar turismul pe timp de vară este în scădere. Din cauza valurilor de căldură, mulți oameni își pierd viața. 

 

Un nivel al mării crescut

 

Un lucru de care ne temeam, dar pe care îl știam deja, este că nivelul mării se ridică. Mai mult, temperaturile de suprafață sunt tot mai ridicate. În sectorul economic, în zonele de coastă, se preconizează dificultăți la pescuit și un risc crescut de boli care se transmit prin apă. 

 

Pentru a-și reduce emisiile și contribuția la aceste schimbări devastatoare, companiile din Europa își regândesc amprenta de carbon. Pentru a produce o schimbare, este nevoie de politici de mediu bine implementate la nivel de companie. Trebuie identificate sursele de poluare și verificată încadrarea în limitele impuse de legislația de mediu. Mai simplu, trebuie calculată amprenta de carbon sau influența pe care o are compania asupra climei și schimbărilor climatice dintr-o anumită regiune. O poate face doar un responsabil de mediu cu experiență în astfel de analize și în protecția mediului, în general. Pe baza datelor obținute, specialistul va veni cu soluții eficiente pentru a preîntâmpina sau reduce posibile consecințe negative viitoare. 

 

Conform legilor din România, orice companie poluatoare trebuie să aibă și un responsabil de mediu. Dacă ești unul dintre operatorii economici obligați să aibă autorizație și să facă raportări către autoritățile de mediu, Stratos.ro îți pune la dispoziție cei mai buni specialiști în consultanță din domeniu. Un responsabil de mediu te va ajuta cu întreg procesul, de la stabilirea obiectivelor de mediu, până la aplicarea măsurilor necesare solicitate de legislația în vigoare, inclusiv cu documentația cerută (autorizații de mediu, declarații AFM, raportări către autoritățile de mediu etc.). 

 

Mai puține emisii de gaze cu efect de seră înseamnă o influență mai mică a companiei asupra schimbărilor climatice. Pentru a fi cât mai puțin implicate în acest fenomen, multe companii din țară și din Europa caută deja soluții prin care să-și reducă amprenta de carbon. 

 

Sursa foto: unsplash.com

Referinte: europarl.europa.eu/news/ro