La data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Moţiunea istorică privind Unirea ”Țării Fagilor”, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin și Nistru, cu Regatul României. Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie drept ”Ziua Bucovinei”, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii noastre a acestui veritabil ”moment astral”, care a dus la reîntregirea Țării în partea de nord-est, în granițele sale legitime din punct de vedere al dreptului istoric și cel al principiului naționalităților.
Expoziţia itinerantă „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, realizată la Muzeul de Istorie de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cuprinde 25 de panouri, care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, fotografiile unor personalităţi politice şi militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.
Timp de mai bine de o lună, începând cu data de 27 noiembrie a.c., expoziţia este găzduită de Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus, care poartă numele unuia din principalii artizani ai Unirii Bucovinei, la inițiativa profesorului de istorie Ionel Puha, director adjunct, și cu sprijinul directorului acestei instituții, profesor Angelica Chachula.
Drept urmare, elevii şi toți iubitorii de istorie de aici, precum și cei aflați în trecere prin această frumoasă localitate bucovineană în sezonul sărbătorilor de iarnă, sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia, care îşi propune să-și aducă contribuţia la o mai bună înţelegere a semnificației profunde a actului Marii Uniri din 1918.