Muzeul Național al Bucovinei invită sucevenii sâmbătă, 13 iulie 2024, ora 11:00, la Muzeul de Istorie, la vernisajul expoziției Artă tribală africană.
Vor fi expuse 199 de obiecte care fac parte din Dacians African Collection deținută de colecționarii Mirella Popescu și Octavian Vasilescu din București.
La vernisaj vor participa d-na Marija Miloš, senior curator și d-na Aleksandra Gačić, curator de la Muzeul de Artă africană din Belgrad, Serbia.
Expoziția va fi prezentată de curator Aleksandra Gačić.
Obiectele expuse, măști, săbii, topoare, sceptre, perechi de „ere ibeji”, fetișuri, relicvare, instrumente muzicale, scaune, alte obiecte ceremoniale sunt sculptate în lemn, ornate cu mărgele, scoici și ornamente metalice, în cazul statuilor (în special ochi și brățări), câteodată au și pene (în cazul relicvarelor Fang și fetișurilor).
Expoziția prezintă niște fetișuri rare aparținând triburilor Bakongo și Songe, așa numitele nkisi folosite de vraci și vrăjitori în prezicerea sau alungarea bolilor, războaielor, secetelor ș.a.
Nkisi sunt de obicei obiecte de dimensiuni mici, circa 30 cm, însă printre cele expuse în cadrul expoziției există un nkisi de 85 cm ( 5% nkisi din lume au această dimensiune) și unul de 1 metru, rar întâlnit, nkisi apartinând tribului Songhe. Alături se va afla un servitor cu calabash (vas mare în care se servesc diverse poțiuni, în funcție de eveniment) de la tribul Bamileke, statuia având 1,30 metri.
Se poate vedea și o lukasa de la tribul Luba, un precursor așa ziselor tablete care conțin informații. Fiecare lukasa este unică și reprezintă o părticică din istoria tribului respectiv.
Obiectele sunt din Africa de Sud, Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, R.D.Congo, Gabon, Gana, Guineea Ecuatorială, Mali, Tanzania și Nigeria.
Expoziția va fi deschisă în perioada 13 iulie – 31 august 2024.