Începând cu data de 7 septembrie 2022, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, sub egida Consiliului Județean Suceava, invită publicul să viziteze Expoziția omagială „Dimitrie Loghin”, organizată la Sala de lectură a bibliotecii județene (situată în cadrul sediului central – corpul A, la parter).
Vernisajul acestei expoziții omagiale va avea loc miercuri, 7 septembrie 2022, ora 16.00, lucrările expuse și personalitatea marelui pictor urmând a fi prezentate de prof. Iulian Asimionesei, artist plastic, și prof. Viorelia Victoria Braicu, fiica autorului.
Organizat în anul în care se comemorează 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul își propune să readucă în atenția publicului opera și personalitatea complexă a marelui artist plastic sucevean Dimitrie Loghin.
Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești din fostul județ Baia, actualmente județul Suceava, Dimitrie Loghin avea să fie îndrumat la Academia de Arte Frumoase din Iași, ale cărei cursuri le-a urmat, de pictorii Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza, respectiv sculptorul Ion Mateescu, iar privitor la pictura sa, Aurel Leon remarca următoarele:
„Opera lui Dimitrie Loghin impune, înainte de orice, prin impresia de ceva definitiv și solid făcut. Urmează acuratețea execuției, plecând de la desen și urcând spre culoarea cu gingășii odihnitoare și vibrații de un calm suveran, elaborate pe bază de griuri subtile și brunuri potolite” (Emil Satco, Alis Niculică, Enciclopedia Bucovinei: personalități, societăți, presă, instituții, vol. II, Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2018, p. 405).
Referitor la viața și activitatea sa, deosebit de sugestiv se exprima chiar Dimitrie Loghin: „N-am obosit niciodată lucrând, căile mele au fost ale dascălilor mei, viața mea a fost simplă și frumoasă, dar nu ușoară. Frumoasă, pentru că n-am găsit nimic mai frumos decât să povestesc pentru semenii mei prin culoare și să mă știu, așadar, cu totul al lor” (Viorelia Braicu, Dimitrie Loghin. Pictură, grafică, sculptură, Editura Mușatinii, 2012, p. 6).
Demn de reținut este faptul că, odată cu organizarea acestei expoziții, Pinacoteca Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava se va îmbogăți cu peste 30 de lucrări de grafică (schițe și acuarele) și pictură în ulei semnate Dimitrie Loghin, lucrări ce sunt donate de familie, prin fiica acestuia, doamna profesor Viorelia Victoria Braicu; acestea se vor regăsi într-o expoziție permanentă ce va bucura ochii vizitatorilor la Sala de lectură a bibliotecii.