Festivalul Muzical „CLASSIX LAB: CODEX CAIONI”, sâmbătă, 27 iulie, la Vatra Dornei

Festivalul Muzical „CLASSIX LAB: CODEX CAIONI” ajunge sâmbătă, 27 iulie 2024, la Vatra Dornei, concertul urmând a fi susținut de mari artiști la Biserica Catolică „Schimbarea la fata a lui Isus”, Vatra Dornei, de la ora 19.00.
În avanpremieră, de la ora 17.00, la Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” va avea loc si un panelul „Dialog între epoci și geografii muzicale”, la care vor participa în prezența publicului doritor, artiștii învitați în concert.
Classix Lab” este o inițiativă nouă ce promovează diversitatea de gen derivată din muzica clasică: muzică veche, muzică populară, contemporană sau jazz și musical. Proiectul cuprinde workshop-uri, masterclass-uri, panel-uri și concerte în locații indoor și outdoor inedite din Nord-Estul țării (Iași, Suceava și Vatra Dornei), oferind artiștilor emergenți oportunitatea de a performa alături de artiștii consacrați la nivel internațional.
Muzica veche, mereu surprinzătoare și profund înrădăcinată în tradițiile folclorice ale epocii sale, ne oferă o călătorie muzicală de neuitat. În acest spectacol, distinsa solistă Michala Petri și ansamblul Flauto Dolce ne invită să explorăm un fascinant dialog între generații și spații geografice distincte.
Punctul culminant al serii va fi marcat de participarea Orchestrei de blockflöte a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care va aduce un plus de profunzime acestui periplu sonor. Într-o simbioză armonioasă, muzicieni de renume internațional vor interpreta alături de tineri entuziaști și amatori, creând astfel o legătură inedită între generații și între muzicienii profesioniști și cei care își dedică timpul acestei arte din pură pasiune.
Vă invităm să ne fiți alături într-o seară de neuitat, unde trecutul și prezentul se împletesc armonios prin limbajul universal al muzicii!”, au transmis reprezentanții Casei de Cultură din Vatra Dornei.
Programul concertului:
♪ George Frideric Handel (1685 – 1759): Sonata în fa major pentru blockflöte și basso continuo, HWV 369, op. 1, nr. 11
♪ Jacob van Eyck (1590 – 1657): 2 variațiuni pe melodii vechi olandeze pentru solo blockflöte
♪ Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Preludiu, courante, giga din Suita pentru violoncel în sol major (ar. pentru solo blockflöte )
♪ Michala Petri (n. 1958): Variațiuni pe un cântec vechi danez
♪ Antonio Vivaldi (1678 – 1741): Sonata în sol major pentru blockflöte sopran și bas continuu, RV. 59; Preludio – Allegro ma non presto – Pastorale – Allegro
♪ Codex Caioni (sec. XVII): Intrada (Melchior Franck, folio 58); La Romana (Orazio Tarditi, folio 36); Benedictus (Alessandro Grandi, folio 149)
♪ Marco Uccellini (~1610 – 1680): La Bergamasca (1642)
♪ Autor Necunoscut: Cântece tradiționale hasidice din Maramureș: Geshem / Eilu / Ashreinu / Toiro / Yah Ribon
♪ George Frideric Handel (1685 – 1759):Selecțiuni din ”Muzica apelor” (ar. pentru orchestra de blockflöte)
♪ Autor Necunoscut: Focul tău Isuse – melodie evreiască (ar. Ștefan DIaconu)
♪ Codex Caioni (sec. XVII): Suita de dansuri (ar. de Zoltan Majó pentru orchestra de blockflöte
♪ Franz Josef Sulzer (1727 – 1791): Suita de Dansuri din „Walachischer Tänze” (1781) (ar. de Zoltan Majó pentru solo blockflöte și orchestră de blockflöte)
Artiștii concertului:
Michala Petri – flaut drept
Ensemble Flauto Dolce
Orchestra de blockflöte a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea
Noemi Miklos – clavecin
Ștefan Diaconu – dirijor
Intrarea se va face pe baza unei invitații pe care o puteți procura cu titlu gratuit, accesând linq-ul de mai jos:
Prin procurarea invitației gratuite, participanții își oferă acordul privind utilizarea imaginilor fotografice și a înregistrărilor audio și video în scopul promovării activităților proiectului de către organizatori și parteneri.
Mai multe detalii, pe www.classix.ro
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.